Platini deels getuige en deels verdachte in omkoopschandaal FIFA

De Franse voorzitter van de UEFA Michel Platini.
De Franse voorzitter van de UEFA Michel Platini. Foto AFP/Fabrice Coffini

Michel Platini is zowel deels getuige als deels verdachte in het onderzoek dat de Zwitserse justitie doet naar omkoping bij wereldvoetbalbond FIFA. De Franse oud-voetballer, die eerder zei alleen als getuige te zijn verhoord, ontkende vandaag opnieuw alle betrokkenheid.

Tegen persbureau AFP zei de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA dat er “geen twijfel bestaat over mijn integriteit” en dat hij in de race blijft voor het voorzitterschap van de FIFA in februari volgend jaar. Eerder op de dag maakte de Zwitserse openbaar aanklager bekend dat er naar Platini onderzoek wordt gedaan “als een persoon die tussen getuige en verdachte instaat”. Ook zijn er plannen om het kantoor van Platini te doorzoeken.

Blatter is al verdachte

Afgelopen vrijdag startte Zwitserland een strafrechtelijk onderzoek tegen huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Daarbij werd zijn kantoor onderzocht en werden zowel Blatter als Platini gehoord. De zaak draait om een betaling van twee miljoen Zwitserse franc van Blatter aan Platini.

Blatter zou met de betalingen, in de periode van 1999 tot 2002, tegen de belangen van de FIFA hebben gehandeld. Platini zou in ruil hiervoor stemmen vanuit Europa hebben geregeld voor diens herverkiezing als voorzitter van de FIFA in 2011.

Van favoriet tot buiten spel

Platini gold tot afgelopen vrijdag als belangrijkste kandidaat om Blatter op te volgen. De Fransman kan wereldwijd op flink wat steun rekenen, onder meer op die van de KNVB. Maar als bekend wordt dat hij smeergeld heeft aangenomen kan hij worden geschorst en daardoor niet deelnemen aan de verkiezingen.

Naast het onderzoek van de Zwitsers is ook de Amerikaanse FBI bezig met het bouwen van een zaak tegen de topmensen binnen de FIFA.