Dutch design

Piet Hein Eek gaat ontwerpen voor IKEA

Foto Koen Suyk/ANP

Ontwerper Piet Hein Eek gaat producten ontwerpen voor IKEA, die wereldwijd op de markt komen. Voor alle divisies van de Zweedse multinational zal Eek collecties tekenen: meubels en lampen, vazen, bestek en andere gebruiksvoorwerpen. Een geweldige kans, zegt Eek. “Ik kan mijn manier van denken nu op het grootste platform ter wereld demonstreren.”

De 48-jarige Eek werd 25 jaar geleden bekend met kasten van sloophout, waarmee hij afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Van eenvoudige materialen en sobere vormgeving maakte hij zijn handelsmerk. In een voormalige Philips-fabriek in Eindhoven heeft hij een werkplaats en een toonzaal plus restaurant, waar hij met 95 medewerkers zijn ontwerpen produceert en verkoopt.

Massaproducten

Voor IKEA wil Eek massaproducten maken die niet voelen als massaproducten. Hij is net terug uit Indonesië, waar hij een fabriek heeft bezocht waar een door hem ontworpen collectie rotanmeubelen zal worden geproduceerd.

Zelfs spuitgietmachines bieden kansen om niet-uniforme producten te maken, zegt Eek. “Een mal om messen te gieten kost een ton om te maken. Dat kan ik me niet permitteren, maar IKEA natuurlijk wel. In zo’n mal zitten 48 vormen. Bijna altijd worden daarmee identieke messen geproduceerd, maar het is niks duurder om met zo’n mal 48 verschillende messen te maken.” Door die diversiteit voelt het bestek meteen veel minder als een massaproduct, zegt Eek.

Het contracteren van Eek past in het nieuwe beleid van Ikea om design voor een groter publiek bereikbaar te maken. De afgelopen jaren presenteerde het bedrijf al om de twee jaar een zogeheten PS Collectie, waarvoor het ook ontwerpers van naam inschakelde. Onder de nieuwe creatief directeur Marcus Engman is Ikea veel actiever op designgebied. In de 347 woonwarenhuizen van het bedrijf wordt nu een opvallende collectie producten van de Britse ontwerper Ilse Crawford aangeboden.

Volgend jaar komen er collecties gemaakt met mode-ontwerpers, onder anderen met de Vlaamse ontwerper Walter Van Beirendonck. De eerste producten van Piet Hein Eek zullen in 2017 te koop zijn.