Obama en Poetin praten over Syrië, maar vooralsnog zonder oplossing

President Obama en president Poetin tijdens de VN-vergadering in New York. Rechts beide ministers van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov en John Kerry.
President Obama en president Poetin tijdens de VN-vergadering in New York. Rechts beide ministers van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov en John Kerry. Foto AP / Michail Klimentjev

De slechte verhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten is gisteren bij de Verenigde Naties in New York nauwelijks verbeterd, ondanks een gesprek van ruim anderhalf uur tussen de presidenten Poetin en Obama. Ze spraken vooral over de oorlog in Syrië.

Beide leiders blijven over dat conflict wezenlijk van mening verschillen. Maar ze erkennen ook dat het noodzakelijk is met elkaar te spreken over een mogelijke oplossing - al blijft volstrekt onduidelijk hoe die eruit zou kunnen zien.

‘Gesprek was nuttig en openhartig’

Na afloop van het gesprek zei president Poetin:

“Onze relatie met de Verenigde Staten bevindt zich op een laag niveau. Maar de bijeenkomst met Obama was nuttig en erg openhartig.”

Dat laatste woord is doorgaans diplomatiek jargon voor dat het er stevig aan toe ging. Toch zouden de twee hebben afgesproken te gaan verkennen wat voor mogelijkheden er zijn voor een politieke oplossing voor de oorlog.

Poetin: geen grondoperaties in Syrië

Eerder al was bekend geworden dat de twee landen op militair niveau contact zullen onderhouden, om ongelukken en misverstanden te voorkomen nu Rusland militair materieel, gevechtsvliegtuigen en manschappen gelegerd heeft op een vliegveld in Syrië, terwijl de VS en enkele bondgenoten met bombardementen de Islamitische Staat bestrijden.

Poetin zei in antwoord op een vraag van een journalist dat Rusland geen grondoperaties in Syrië gaat uitvoeren. Verder is over het gesprek met Obama weinig naar buiten gekomen.

Een compleet andere beschrijving van het conflict

De Russische en Amerikaanse president hadden hun meningsverschillen eerder op de dag al duidelijk gemaakt in hun toespraken tot de Algemene Vergadering van de VN. Dat deden ze overigens zonder dat de ander tijdens de toespraak in de zaal was. Vooral over hun omschrijving van het conflict gaven beiden een volkomen andere lezing.

Naast Obama en Poetin sprak ook koning Willem-Alexander gisteravond tijdens de VN-vergadering. Hij riep daar op kritisch te kijken naar wat door de VN nog niét bereikt is en stelde dat Afrikaanse landen ondervertegenwoordigd zijn in de VN-Veiligheidsraad. Nederland wil ook graag een tijdelijke zetel in die raad.

Onze berichtgeving van gisteren over de Algemene Vergadering op een rijtje:

  • Koning Willem-Alexander pleitte voor een tijdelijke Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad
  • De Amerikaanse president Obama sprak over samenwerking mét landen als Rusland en Iran, maar tegen de Syrische president Assad.
  • De Chinese president Xi Jinping was de grootste pleitbezorger van ontwikkelingslanden.
  • De Russische president Poetin riep op tot een grote internationale antiterreurcoalitie.

Bekijk alle toespraken tijdens de Algemene Vergadering van de VN hier.

    • Juurd Eijsvoogel