Minister: kustwachthelikopters voldoen wél aan reddingseisen

Foto ANP / Jerry Lampen

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur) ontkent dat de Nederlandse kustwachthelikopters niet aan de aanbestedingseisen zouden voldoen. Ze reageerde, na vragen van Kamerlid Wassila Hachchi van D66, op een publicatie dit weekend in NRC. Daaruit bleek dat de helikopters níet aan de minimale reddingseisen voldoen.

In de openbare aanbestedingseisen staat onder meer dat de helikopters in zogeheten limited icing conditions (grofweg te vertalen als vochtig vriesweer) moeten kunnen vliegen, dat ze een ingebouwde infraroodcamera moeten hebben en dat ze automatisch moeten kunnen stilhangen in de lucht.

Fabrikant spreekt minister tegen

De fabrikant van de helikopters – Airbus Helicopters – spreekt de beweringen van de minister tegen. Volgens de fabrikant is geen enkele Dauphin gecertificeerd om in limited icing condities te vliegen, dus ook niet de Dauphins van de Kustwacht. Daarnaast hebben twee van de drie Kustwachthelikopters geen ingebouwde infraroodcamera en kan er één niet automatisch stilhangen in de lucht. Ook beschikken ze de komende maanden geen van alle over een stoelbrancard. Projectleider Marc Sieval van Rijkswaterstaat erkende in een interview met NRC meermaals dat de helikopters op deze punten niet aan de aanbestedingseisen voldoen en bagatelliseerde de tekortkomingen.

Twee dagen voor de publicatie in NRC stelde Rijkswaterstaat ineens dat de helikopters al aan de aanbestedingseisen voldoen als geëist materieel slechts op “een van de drie helikopters aanwezig is”. Boven de aanbestedingseisen staat echter dat het gaat om eisen waaraan “een moderne SAR-helikopter” moet voldoen en niet een vloot. Eisen die volgens Rijkswaterstaat “minimaal benodigd zijn” om het reddingswerk “veilig en effectief uit te kunnen voeren”. SAR staat voor search and rescue, de opsporing- en reddingsacties op zee. Het ministerie wil een verslag van Rijkswaterstaat waaruit na een controle in Den Helder blijkt aan welke aanbestedingseisen de Kustwachthelikopters wel en niet voldoen, vooralsnog niet openbaren.

De minister had volgens Kamerlid Hachchi bij de aanbesteding “beknibbeld op kwaliteit”. Ze noemde de internationaal verplichte reddingen op zee “een uitzonderlijke taak” die “uitzonderlijk” materiaal” behoeft.

    • Esther Rosenberg