Zo klein als maanzaadjes

Zo klein is Angustopila dominikae.
Zo klein is Angustopila dominikae. Foto Barna Páll-Gergely

Het huisje van het pas ontdekte slakje Angustopila dominikae is zó klein dat er bijna tien van in het oog van een naald zouden passen. Het slakje is daarmee misschien wel de allerkleinste landslak ter wereld. Dat opperen de ontdekkers van het slakje althans. Ze beschrijven de nieuwe slakkensoort vandaag in Zookeys, samen met zes andere microslakken uit het zuiden van China.

Het huisje van het slakje meet 860 micrometer (0,86 millimeter). Of dit nu echt de kleinste slak is, daar kunnen slakkenkenners over twisten. Meet je bijvoorbeeld de hoogte van het slakkenhuis, of het volume ervan? „Interessanter is waarom er überhaupt een ondergrens bestaat aan het formaat van een slak”, zegt bioloog Menno Schilthuizen van Naturalis in Leiden. „Bij insecten lijkt het minimaal benodigde aantal zenuwcellen in de hersenen de beperkende factor. Misschien is dat bij slakken net zo.”

In zee leven nog kleinere slakken dan op land. In 1992 werd bij Cuba een zeeslakje gevonden met een huisje van 0,32 millimeter.