Jurylid Anouk plugt protegé

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacaroussel. Vandaag: Jennie Lena (The Voice).

Anouk mocht eigenlijk niets verklappen, maar het zou „debiel zijn” als de juryledne hun stoel niet zouden omdraaien, zo verklaarde de verse coach van The Voice of Holland (RTL 4) donderdag in RTL Late Night. Het ging over het optreden van Jennie Lena. De eerste aflevering van seizoen 6, afgelopen vrijdag op tv, sloot af met de roodharige nu-al-finalist.

De in Purmerend geboren Jennie Willemstijn (artiestennaam was Jenny Lane, nu Jennie Lena) is zangeres en songwriter. Ze bracht al singles en albums uit, zong in het voorprogramma van Joss Stone en kwam voorbij in radioshow GIEL. Haar cover van Firework van Katy Perry werd gebruikt in de Amerikaanse comedy The Interview, waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in slow-motion opgeblazen wordt – precies op de „boom, boom, boom”. En ze is al zeven jaar achtergrondzangeres van... Anouk.

Tijdens haar fenomenale auditie, met Jackson 5-hit Who’s loving you, herkende Anouk Jennie dan ook onmiddellijk. „Ik werk al jaren met haar samen”, zei ze in Late Night. „En ik heb ook gezegd: je moet gaan.” Vier stoelen draaiden om. „Dit is niet normaal”, zei Martijn Krabbé backstage. Anouk glimlachte goedkeurend, Miss Montreal bonkte met haar hoofd op de draaiknop. Jennie koos – natuurlijk – voor Anouk als haar coach.

Bekend is dat The Voice ook een podium wil zijn voor bestaande artiesten – denk aan Shirma Rouse, toen ook achtergrondzangeres van Anouk, die vóór haar optreden in The Voice 2013 al twee cd’s had uitgebracht. Maar is het nog een eerlijke strijd als de kandidaat een van de juryleden al zeven jaar kent? Of is dat in het muziekwereldje onvermijdelijk? Soortgelijke kritiek op vermeend voortrekken ontstond tijdens The Voice 2012, toen Leona Philippo, achtergrondzangeres van Trijntje, plaatsnam in team Oosterhuis. Philippo won de show.

Om daar iets achter te zoeken, lijkt me te ver gaan. Desalniettemin doen zulke acties afbreuk aan de schijn van authenticiteit rond het programma – toch een van de sterkste punten van het format, waarvan de Amerikaanse versie vorige week nog zijn tweede Emmy won. Gelukkig is daar de altijd eerlijke Anouk, die in Late Night meteen verklapte dat ze twee seizoenen aanblijft als jurylid. Of mocht ze dat niet zeggen? „En ik ga echt niet van m’n stoel af rennen om iemand te grijpen en te kussen. Doe effe normaal zeg.”

Jennie kreeg een zoen op de wang.