Joodse Omroep ondergebracht bij EO, niet NTR

De vlag van de EO wappert voor het gebouw van de omroep. Foto ANP / Sander Koning

Het geluid en de identiteit van de Joodse Omroep krijgen vanaf volgend jaar een plek bij de Evangelische Omroep (EO). De omroepen hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend, meldt de EO.

De Joodse Omroep verdwijnt net als alle levensbeschouwelijke zendgemachtigden uit het publieke bestel. De omroepen die geen aansluiting konden vinden bij een van de grotere omroepen, moesten van het kabinet bij de NTR worden ondergebracht. Volgens EO-directeur Arjan Lock werd van joodse zijde gezegd dat de ze naar de EO wilden, omdat “ze zich daar het veiligst voelen”.

Wederzijdse relaties

De EO krijgt van de NPO ongeveer zes ton op jaarbasis om de programmering vanuit de joodse kerken inhoud te geven, zegt Lock. Hoe dit concreet wordt gedaan, wordt van tevoren besproken en achteraf geëvalueerd. Lock is van plan documentaires te blijven maken over het jodendom. “Maar ik kan me bijvoorbeeld ook voorstellen dat we onderzoeken wat we vanuit de EO en de Joodse geloofsgemeenschap kunnen combineren”, vervolgt hij in een verklaring.

Dat de missie van de EO en de Joodse Omroep niet hetzelfde zijn, is volgens beide partijen geen lastig thema geweest. Lock:

“We erkennen de verschillen en geloven dat wij vanuit onze betrokkenheid en wederzijdse relaties op een goede manier garant kunnen staan voor het in alle vrijheid laten horen van het geluid van de diverse joodse geloofsgemeenschappen.”

Het mediabudget, in 2013 nog 892 miljoen euro, is de afgelopen jaren gekrompen. In totaal heeft het kabinet tweehonderd miljoen euro aan bezuinigingen doorgevoerd, onder meer door omroepfusies af te dwingen. Het publieke omroepbestel telt vanaf volgend jaar nog maximaal tien omroeporganisaties, de helft van het aantal voordat kabinet-Rutte II aantrad. Volgens staatssecretaris Dekker (Media, VVD) maakte de versnippering in Hilversum de uitvoering van de publieke omroep ingewikkeld en kostbaar. Een fusiegolf voor grotere omroepen - VARA/BNN, AVRO/TROS en KRO/NCRV - werd vanaf 2014 ingezet.

Lees ook: Dekkers creatieve sloop van de publieke omroep vordert, in de rubriek Opklaringen van Marc Chavannes
    • Laura Klompenhouwer