Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

Joep Bertrams wint Inktspotprijs met cartoon over Charlie Hebdo

Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs 2014-2015, de prijs voor beste politieke tekening, gewonnen met zijn cartoon ‘Onsterfelijk’ over de aanslag op Charlie Hebdo. De prijs werd vanmiddag uitgereikt in Nieuwspoort in Den Haag.

De winnende spotprent van Joep Bertrams over de aanslag op Charlie Hebdo.
De winnende spotprent van Joep Bertrams over de aanslag op Charlie Hebdo. Tekening Joep Bertrams

Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs 2014-2015, de prijs voor beste politieke tekening, gewonnen met zijn cartoon ‘Onsterfelijk’ over de aanslag op Charlie Hebdo. De prijs werd vanmiddag uitgereikt in Nieuwspoort in Den Haag.

De jury, waartoe voorzitter Coen Verbraak, Adeline van Lier, Jeroen Wielaert en Saskia van Loenen behoorden, noemt in het juryrapport de winnende tekening “een krachtig en indrukwekkend statement”:

“Het is mooi en vakkundig uitgevoerd. [...] Uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood.”

Volgens voorzitter Coen Verbraak spande het erom welke tekening zou winnen, maar is Bertrams uiteindelijk een “glorieuze winnaar”:

“Hij maakt heel mooi duidelijk dat wat er ook gebeurt, welke koppen je er ook afhakt, de vrijheid van meningsuiting altijd wint. Dat hij de tekening op dezelfde dag van de aanslag maakte, toen iedereen nog met trillende handen zat, maakt het een glorieuze tekening.”

‘Trots op waardering voor betrokkenheid’

Bertrams (1946), die de prijs ook al in 2005 won, zei na afloop het winnen van de prijs “ontzettend enerverend” te vinden:

“Je hoopt er op, al heeft het wel een beetje een wrange bijsmaak natuurlijk. Ik zat op de desbetreffende ochtend in de auto, toen ik hoorde dat een bevriende journalist was gearresteerd in Istanbul. Toen ben ik naar huis gegaan en ben de sociale media ingedoken. Pas toen las ik over Charlie Hebdo. Ik ben gelijk aan de slag gegaan, je moet gewoon iets doen. Op zo’n moment ben je tamelijk rustig, ik had de tekening vrij snel af. Dat ik nu de prijs win geeft me een dubbel gevoel: opdragen aan de overleden journalisten is wel een erg gratuit gebaar. Maar ik ben er trots op dat mijn betrokkenheid, geuit in deze tekening, gewaardeerd wordt.”

Hij tekent onder andere voor De Groene Amsterdammer, De Limburger en de Leeuwarder Courant. Zijn cartoons zijn ook te bekijken op Blendle en worden uitgezonden in het Franse programma Une semaine dans le monde van zender France24.

Top drie

Er deden meer dan 130 inzendingen van ruim dertig verschillende tekenaars mee aan de uitverkiezing, die wordt georganiseerd door de stichting Pers en Prent. Daaruit heeft de jury een top drie samengesteld: de cartoon van Tom Janssen ‘Zie ginds komt’ over de Zwarte Pietendiscussie; de cartoon ‘Onsterfelijk; Charlie Hebdo, nooit opzij’ van Joep Bertrams; en de cartoon ‘Josef Poetin’ van Siegfried Woldhek.

Drie tekeningen kregen van de jury een eervolle vermelding: de tekening van Bas van der Schot over de vluchtelingencrisis; de prent van een vrolijke paus van Tom Janssen en de prent van Jos Collignon, over de Fuck-de-Koning-ophef.

Uiteindelijk werd Betrams dus tot winnaar gekozen. Hij publiceerde zijn spotprent op 7 januari, nadat diezelfde ochtend twee islamitische mannen de redactie van het Franse weekblad in Parijs waren binnengedrongen en daar het vuur op de aanwezigen openden. Er kwamen twaalf mensen om. De aanslag leidde tot wereldwijde reacties die opriepen tot solidariteit met Charlie Hebdo en het vrije woord. Daarbij lieten ook cartoonisten zich niet onbetuigd.