Janneke Vreugdenhil Flespompoen met gembertomaten

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Yotam Ottolenghi is beroemd om zijn spannende smaakcombinaties. Dit voorgerecht is daar een mooi voorbeeld van. Gewone ingrediënten zoals pompoen en tomaat worden opeens opvallend opwindend door toevoeging van gember, kardemom, chili en limoen.

Verhit de oven tot 240 °C. Vermeng de pompoenplakken met 2 eetlepels olie, 2 theelepels zout en royaal versgemalen zwarte peper. Leg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in 35-40 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen. Schakel de oven terug naar 170 °C. Leg de tomaten met de snijkant bovenop een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met 1/4 theelepel zout, besprenkel met de laatste eetlepel olie en laat ze in de oven in 80 minuten gaar worden. Doe de gember, chilipeper, knoflook, suiker en 1/4 theelepel zout in een kom. Mix alles tot puree en lepel dit over de tomaten. Laat die in de oven nog 40 minuten karamelliseren en dan afkoelen. Roer de yoghurt, de kardemom, limoenschil en –rasp en wat zout en peper door elkaar. Zet tot gebruik in de koelkast. Verdeel de pompoen op een schaal en schik de tomaten ertussenin. Sprenkel de limoenyoghurt erover, bestrooi met koriander, cashewnoten en eventueel de uitjes.