Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Inval bij kantoor Uber - ‘mogelijk criminele organisatie’

Een deel van de administratie van Uber is in beslag genomen. Uber wordt verdacht van het “in georganiseerd verband” overtreden van de wet.

Inspecteurs van de ILT doen een inval bij Uber, in maart dit jaar.
Inspecteurs van de ILT doen een inval bij Uber, in maart dit jaar. Foto ANP - Koen van Weel

Justitie heeft vanochtend een inval gedaan bij het kantoor van taxi-app Uber in Amsterdam. De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een deel van de administratie in beslag genomen in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf achter de omstreden, goedkope taxidienst UberPOP. Het is dit jaar de tweede inval bij het bedrijf.

Uber wordt verdacht van het “in georganiseerd verband” overtreden van de wet. In documenten van de ILT die in handen zijn van RTL Z wordt over Uber geschreven als een “mogelijk criminele organisatie”.

Uber verwerpt in een verklaring de beschuldigingen en benadrukt dat het bedrijf blijft samenwerken met de autoriteiten. “De legaliteit van uberPOP is momenteel onderdeel van een bodemprocedure en de wet die aan deze kwestie ten grondslag ligt wordt momenteel door de Tweede Kamer en de regering herzien.” En:

“We kijken uit naar de verdere modernisering van de huidige wetgeving die zal leiden tot meer banen en keuze voor consumenten.”

Boetes voor chauffeurs

Via de app van Uber kunnen passagiers taxiritten boeken bij particulieren zonder vergunning, die in hun eigen auto taxiritjes aanbieden. Die illegale dienst heet UberPop en is beschikbaar in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Eerder werden al particuliere chauffeurs beboet.

De voorzieningenrechter bepaalde eind vorig jaar dat UberPop moest stoppen met het aanbieden van UberPop. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf kondigde daarna aan een bodemprocedure aan te spannen en gewoon door te gaan met het aanbieden van de ritjes. Ook na het uitdelen van boetes aan particuliere chauffeurs, liet Uber weten de boetes en de kosten van de juridische procedures voor zijn rekening te nemen.

Lees ook bij NRC Q: Eind maart was er een inval bij het kantoor van Uber in Amsterdam. Dit is wat je daarover moet weten.