Hevige gevechten om vliegveld Kunduz na aanval Talibaan

Talibaanstrijders lopen door de straten in Kunduz nadat ze maandag na een verrassingsoffensief de stad hebben ingenomen.
Talibaanstrijders lopen door de straten in Kunduz nadat ze maandag na een verrassingsoffensief de stad hebben ingenomen. Foto Reuters/Stringer

Strijders van de Afghaanse Talibaan hebben vanavond de aanval geopend op een vliegveld in Kunduz. Het is een van de weinige plekken die nog in handen is van de centrale Afghaanse regering, nadat de noordelijke stad gisteren na een verrassingsoffensief in handen viel van de extremistische organisatie.

Om het vliegveld wordt nog altijd hevig gevochten, meldt persbureaus Reuters. In het vliegveld hebben regeringstroepen en politieagenten zich teruggetrokken. De belegerde soldaten hadden gehoopt vandaag steun te ontvangen van militairen uit andere provincies, maar dat bleek een moeilijke operatie te zijn omdat de Talibaan strategische wegen hebben vernield.

‘Tegenslag voor Afghanistan’

De Verenigde Staten, een bondgenoot van de centrale regering onder leiding van Ashraf Ghani, voerde vanochtend een aantal luchtaanvallen uit. Ook probeerden grondtroepen van het Afghaanse leger terrein terug te winnen, maar ze werden tegengehouden door wegversperringen en hinderlagen.

Een woordvoerder van het Witte Huis veroordeelde de aanval van gisteren op Kunduz, waarna zijn collega van het Pentagon het vertrouwen uitsprak in het Afghaanse leger. Wel spraken de VS van een “tegenslag”.

‘Teken van macht’

NRC-correspondent Joeri Boom zei gisteren dat de verovering van Kunduz belangrijk is voor de Talibaan, omdat het strategisch ligt en laat zien hoe sterk de groepering is:

“Kunduz is voor krijgsheren en de regering een hele belangrijke stad omdat het op een handelsroute ligt, en daardoor bepalend is voor de regionale handel. De Talibaan zijn bovendien veel sterker dan gedacht werd. Als er niet wordt teruggeslagen, is dat een bevestiging van hun macht in de regio. Het lot van Kunduz kan daarom bepalend zijn voor de verdere militaire ontwikkelingen in Afghanistan.”

De Talibaan overrompelden regeringstroepen in Kunduz gisterochtend met een verrassingsoffensief. Een eerdere poging de stad te veroveren in april mislukte. Nadat de stad was ingenomen werden wegversperringen opgeworpen en overheidsgebouwen in brand gestoken. Ook werden gevangenen bevrijd.

    • Sam de Voogt