Zo doet de nieuwe presentator van The Daily Show het

Foto AP

Toen Jon Stewart begin dit jaar zijn vertrek bij The Daily Show aankondigde, was meteen duidelijk dat zijn opvolger een reusachtige klus te wachten stond. Vannacht, bij het eerste optreden van Trevor Noah, bleek eens te meer dat de oude meester niet zomaar vergeten is. Want Noah was aardig, maar niet bijzonder.

De eerste sketch uit Noah’s debuut:

Dat het ook voor de 31-jarige Noah wennen is, gaf hij meteen aan het begin van de uitzending al toe. Hoe treed je immers in de voetsporen van Jon Stewart, regelmatig de stem en de toevlucht van de liberale Amerikaan? Noah tijdens de eerste sketch:

“In many ways he was our political dad. And it’s weird, because dad has left. Now it feels like the family has a new stepdad… and he’s black.”

De baan die Amerikanen niet wilden

Meteen daarna ging de Zuid-Afrikaan in op de geruchten dat hij niet de eerste keus was om Stewart op te volgen. Eerder zou Comedy Central, waar The Daily Show wordt uitgezonden, komieken zoals Louis C.K. en Amy Schumer hebben gevraagd. Zij wezen het aanbod allemaal af.

“And once more, a job Americans rejected is now being done by an immigrant.”

Twitter avatar amyschumer Amy Schumer Great job @Trevornoah and @roywoodjr so funny!

Met die twee sterke grappen was het debuut van Noah meteen over zijn hoogtepunt heen, zo schrijft recensent Brian Moylan van The Guardian. Want in de delen waarin hij het nieuws onder de loep nam - een onderdeel waar Jon Stewart altijd ijzersterk in was – wist Noah lang niet altijd de juiste toon te vinden, aldus Moylan.

‘Overdonderd, rusteloos en klein’

Zo kreeg Noah het publiek tot twee keer toe niet mee na een grap, eerst over de paus en toen over John Boehner, de vertrekkend voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Moylan:

“Twee keer in korte tijd een grap moeten uitleggen, lijkt – zelfs al hoort het bij de grap – gewoon een beetje slordig.”

Bovendien had Noah volgens The Daily Beast net even té veel grof taalgebruik en platte grappen nodig om zich staande te houden. Aan het grote bureau van Stewart leek de komiek bij tijden “overdonderd, rusteloos en klein”, zo schrijft recensent Lloyd Grove vandaag.

Door grappen te maken over de penis van de paus en geregeld woorden als “bullshit” te bezigen, leek Noah eerder scherpe humor te willen veinzen dan oprecht grappig te zijn, aldus Grove. Toch is dat niet alleen de presentator zelf aan te rekenen, aangezien hij ook terugvalt op een team met schrijvers.

Het geruststellen van trouwe kijkers

Dat Noah bij zijn debuut niet kon tippen aan Stewart is misschien geen verrassing, zo vindt The Hollywood Reporter. De Zuid-Afrikaan wist in zijn eerste optreden overeind te blijven, meer hadden trouwe kijkers en critici van het satirische programma eigenlijk niet mogen verwachten.

Twitter avatar neiltyson Neil deGrasse Tyson Congratulations to @TrevorNoah tonight. @TheDailyShow‘s new opening credits now show Earth rotating in the correct direction.

En dat hij daarmee niet echt een eigen geluid liet horen, geeft niet. Want Noah’s debuut draaide vooral om “het geruststellen van fans, dat – hoewel de presentator vervangen is en de wereld de andere kant op draait – het nog steeds The Daily Show is”.

    • Joost Pijpker