FIFA schorst voormalig vicepresident Jack Warner voor het leven

Een archieffoto van Joseph "Sepp" Blatter (L) en Jack Warner (R). Vandaag is bekend geworden dat de FIFA Jack Warner schorst voor het leven.
Een archieffoto van Joseph "Sepp" Blatter (L) en Jack Warner (R). Vandaag is bekend geworden dat de FIFA Jack Warner schorst voor het leven. Foto AP / Paul Chiasson

De Wereldvoetbalbond FIFA schorst zijn voormalige vicepresident Jack Warner (72) voor het leven. Uit onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 is gebleken dat Warner een sleutelrol vervulde in een groot aantal omkoopschandalen. Dat meldt de FIFA op zijn website.

Warner was al niet meer werkzaam bij de FIFA: hij vertrok in 2011 bij de Wereldvoetbalbond toen zijn naam viel in een eerdere fraudezaak. De zakenman, oud-leraar, politicus en voetbalbons uit Trinidad en Tobago leidde tot dat jaar de CONCACAF, de voetbalbond voor Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben.

De vertrouweling van FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd beschuldigd van verschillende omkoop- en fraudegevallen. In 2011 werd hij geschorst, omdat hij betrokken zou zijn bij het verstrekken van steekpenningen. Die gingen naar FIFA-officials in het Caribisch gebied, die vervolgens op Mohammed bin Hammam uit Qatar zouden stemmen bij de presidentsverkiezing van de FIFA.

Corruptie kleeft aan Jack Warner

In 2014 zouden Warner en zijn familie miljoenen hebben gekregen van een bedrijf uit Qatar, kort nadat dat land het WK van 2022 had toebedeeld gekregen. Zuid-Afrika overkwam hetzelfde: het land dat het WK van 2010 organiseerde, investeerde 9 miljoen euro in voetbalprojecten in het Caribisch gebied. Het geld verdween voor het grootste deel in de zakken van Warner, meldde de BBC dit jaar.