Ook Zwitsers verdenken banken van manipulatie van goudprijs

De Zwitserse toezichthouder op de financiële markten Weko doet bij zeven banken onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij de handel in edelmetalen. Dat heeft de waakhond gisteren aangekondigd.

De verdenking richt zich onder andere op de handel en wandel van de Zwitserse banken UBS en Julius Baer, de Britse HSBC en Barclays, de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley en de Japanse bank Mitsui.

De Zwitsers zijn hiermee na de Europese Commissie en de Amerikaanse justitie de derde kartelinstantie die mogelijke koersmanipulatie door banken in de handel met edelmetalen als goud, zilver en platina onderzoekt.

De verdenkingen waar deze kartelautoriteiten onderzoek naar doen, kunnen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de schandalen rond het manipuleren van onderlinge rentes (Libor en Euribor) en van valutakoersen die de afgelopen jaren in de bankensector aan het licht kwamen.

Weko liet in een verklaring weten dat de banken mogelijk hebben samengespannen bij het vaststellen van de prijzen van de edelmetalen. Ze zouden verboden afspraken hebben gemaakt over de prijs waarvoor ze deze metalen van klanten kopen, respectievelijk aan klanten verkopen. Weko wil niet zeggen of het onderzoek zich ook uitstrekt tot de handel in derivaten van edelmetalen.