Boeken

#DvdW: vandaag stierf Carson McCullers 48 jaar geleden

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag is de sterfdag van Machado de Assis (1908), Marnix Gijsen (1984), Shusaku Endo (1996) en Hella Haasse (2011), maar ook van een schrijfster die als geen ander de Southern Gothic uit de Verenigde Staten belichaamt.

Reumatische verlamming verhinderde een muzikale carrière en zorgde voor een sociaal isolement – twee voorwaarden voor het schrijverschap van de geboren zuiderlinge Lula Carson Smith (1917-HeartIsALonelyHunter1967). Onder de naam van de man met wie ze twee keer ongelukkig getrouwd zou zijn, debuteerde ze op 22-jarige leeftijd met The Heart Is a Lonely Hunter, een grotesk romantisch verhaal over een eenzaam pubermeisje dat steun zoekt bij een tragische, doofstomme man.

De romans die Carson McCullers daarna schreef, passen op één na allemaal in de traditie van de ‘zuidelijke gotiek’, hoewel de schrijfster al in 1939 naar New York was verhuisd. Reflections in a Golden Eye (1942) is een psychologisch horrorverhaal dat zich afspeelt tussen verveelde en seksueel gefrustreerde vrouwen op een militaire basis. The Ballad of the Sad Cafe (1951) is door critici wel omschreven als een freakshow, maar leest door McCullers’ hypnotiserende stijl als een klassiek liefdesverhaal: een lelijke vrouw, steun en toeverlaat van de zwervers en gekken in de moerassen van Georgia, wordt verliefd op een kwaadaardige homoseksuele dwerg, die zelf weer op een ander verliefd wordt.

De uitzondering in het gotische oeuvre van McCullers is The Member of the Wedding (1946), over het jongensmeisje Frankie Adams die er op het huwelijk van haar broer achter komt dat ook zij volwassen moet worden.

Voor meer afleveringen van deze Dagkalender, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

Blogger

Pieter Steinz

Pieter Steinz (6 oktober 1963 - 29 augustus 2016) werkte van 1989 tot 2012 bij NRC Handelsblad, onder meer als literair redacteur en chef Boeken. Hij schreef ruim vijftien boeken, waaronder Lezen etcetera (2003) en Made in Europe (2014).