Duizenden sites twee dagen uit de lucht na betalingsgeschil XS4ALL

Het kantoor van XS4ALL in Amsterdam. Foto ANP/Koen Suyk

Duizenden websites in het beheer van XS4ALL zijn de afgelopen twee dagen uit de lucht geweest vanwege een betalingsverschil tussen de provider en een aanbieder van Amerikaanse domeinnamen. Volgens een woordvoerder zouden de problemen vanavond verholpen moeten zijn.

Sinds afgelopen zondag waren in totaal 8.000 sites van klanten van XS4ALL niet te bezoeken en konden eigenaren van de websites ook geen emails versturen. Netwerk Solutions, dat als aanbieder van Amerikaanse domeinen sites met .com, .net en .org aan XS4ALL verkoopt, had de sites op zwart gezet omdat XS4ALL een factuur niet had betaald. Het financiële conflict was volgens XS4ALL gisteren al opgelost, maar omdat het technische proces van het omzetten van offline naar online een aantal uren duurt kan het nog even duren voordat alle websites weer zichtbaar werken.

Twitter avatar xs4all XS4ALL Het probleem met onze domeinregistraties is opgelost. Kan nog een paar uur duren voordat alle domeinen weer in de lucht zijn.

Aids Fonds en IFFR op zwart

1.200 sites kwamen gisteren alweer online, maar voor een hoop websites, waaronder die van het Internationale Film Festival Rotterdam en StopAidsNow van de Stichting Aids Fonds, was er vandaag nog niets veranderd. Waarom was niet duidelijk. Wel zei de woordvoerder van XS4ALL dat Network Solutions nu heeft beloofd de sites zo snel mogelijk weer online te krijgen, en dat inmiddels 100 procent van de domeinen weer online is.

Het is nog onduidelijk hoe het mis kon gaan met de betaling van de factuur, aldus de woordvoerder. Volgens hem zijn zowel Network Solutions als KPN, waar XS4ALL onderdeel van is, grote bedrijven. Zodra er meer duidelijk is gaat de internetprovider, die adverteert met het laagste storingspercentage van Nederland, aan de gedupeerde klanten vertellen waar het mis ging en excuses aanbieden.

    • Sam de Voogt