Dodental bruiloftsbombardement in Jemen loopt op tot 131

Archiefbeeld van een militair voertuig van de Arabische coalitie bij een bank in Aden.
Archiefbeeld van een militair voertuig van de Arabische coalitie bij een bank in Aden. Foto Reuters / Faisal Al Nasser

Het aantal doden door de luchtaanval op een bruiloftsreceptie, gisteren in het Jemenitische dorp al-Wahijah, is opgelopen tot 131. Dat hebben bronnen bij het ziekenhuis laten weten aan Reuters. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft de aanval veroordeeld.

Over de verantwoordelijkheid van het bombardement is nog veel onduidelijk. Dorpelingen denken dat de sunnitische Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië er achter zit. De bruidegom had banden met de shi’itische Houthi-rebellen die de coalitie onder vuur neemt. Een Saoedische woordvoerder ontkent echter dat het leger de laatste dagen in het gebied actief geweest is. Toon Beemsterboer vanochtend in nrc.next:

“Beide partijen lijken zich nauwelijks te bekommeren om burgers. De Houthi’s hebben het historische centrum van Aden volledig aan flarden geschoten. En de bommen van de coalitie treffen zo vaak markten, fabrieken en woonwijken dat van afzwaaiers geen sprake meer lijkt. Na vijf maanden ziet Jemen eruit zoals Syrië na vijf jaar, zei de directeur van het Internationale Rode Kruis onlangs.”

Ban doet in zijn verklaring geen uitspraken over de verantwoordelijkheid voor de aanslag van gisteren, maar veroordeelt via een woordvoerder ‘de minachting voor mensenlevens’ die alle partijen aan de dag leggen:

“De secretaris-generaal roept derhalve alle partijen die bij het Jemenitische conflict betrokken zijn, uit binnen- en buitenland, onmiddellijk alle militaire activiteiten te staken en alle geschillen op te lossen in vreedzame onderhandelingen die gefaciliteerd worden door zijn speciaal gezant.”

Bij het bombardement werden gisteren raketten afgevuurd richting een tent waar een bruiloftsreceptie aan de gang was. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen.

    • Bastiaan Nagtegaal