The Act of Killing

None

Weinig documentaires werden zo lovend ontvangen als The Act of Killing (2012) van regisseur Joshua Oppenheimer (winnaar van een BAFTA voor beste documentaire en genomineerd voor een Oscar). Filmmaker Werner Herzog, die zijn naam aan de film koppelde als uitvoerend producent, noemde het „een film zonder precedent in de filmgeschiedenis.” The Act of Killing gaat over de communistenjacht in Indonesië in 1965 en 1966, toen er een half miljoen tot een miljoen vermeende communisten werden vermoord. De bijzondere aanpak van Oppenheimer levert een indrukwekkende en schokkende film op. Hij laat de beulen uit die tijd niet alleen aan het woord, maar laat ze de gruwelijke gebeurtenissen voor de camera naspelen in surrealistische filmscènes. Ze doen dat in verschillende genres, van gangsterfilm tot musical. Anwar Congo is de hoofdpersoon en beul van een doodseskader, eigenhandig verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen. Oppenheimer kwam in 2014 met het vervolg The Look of Silence, waarin de focus op de slachtoffers ligt. Die film wordt morgen ook door NPO 2 uitgezonden, om 23.00 uur.