Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Dit is de rij voor de pomp

Foto Navesh Chitrakar/Reuters
Foto Navesh Chitrakar/Reuters

Deze Nepalese motorrijders staan in de hoofdstad Kathmandu te wachten op benzine. Hun lege tanks zijn feitelijk het slachtoffer van een diplomatiek akkefietje tussen Nepal en India.

De benzine is op doordat honderden tankauto’s bij de grens met India zijn tegengehouden door demonstranten. Die zijn tegen de nieuwe grondwet die vorige week van kracht werd, die van Nepal een federale en seculiere republiek maakt. Nepalese demonstranten dus.

Maar de Nepalese regering wijst nu juist met de vinger naar India, dat de afgelopen tijd de politieke crisis in Nepal werd ingesleurd nadat het kritiek had geuit op de haast waarmee de nieuwe Nepalese grondwet werd aangenomen, terwijl er heel veel tegenstand is.

Nu het land in zeven provincies is verdeeld, zou de macht beter over het land verspreid moeten zijn. Maar in het zuiden, waar de benzine is tegengehouden, zijn ze boos omdat ze vinden dat zij er door een ongunstig getrokken provinciegrens bekaaid van afkomen. De afgelopen maand kwamen bij bloedige botsingen tussen demonstranten en oproerpolitie meer dan veertig mensen om het leven.