Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkeer en infrastructuur

Verdachte dieselauto’s van Volkswagen worden ook in Nederland niet langer verkocht

De Nederlandse auto-importeur Pon en dealers stoppen met de verkoop van diesels van Volkswagen waarmee mogelijk is gesjoemeld. Het gaat om 4.100 auto’s die nu nog bij de dealers staan.

Het besluit daartoe werd gisterenavond genomen op een informatiebijeenkomst van Pon met Nederlandse Volkswagen-dealers .

De auto’s die zijn uitgerust met een Euro 5-dieselmotor worden uit de handel gehaald in afwachting van „volledige duidelijkheid” van de zijde van de fabrikant over de problemen met de motoren.

Pon zegt onaangenaam verrast te zijn door de actuele ontwikkelingen. „Nu duidelijk is om welke dieseltypes het gaat, nemen wij dan ook de beslissing om pas op de plaats te maken met de levering van auto’s met de betreffende dieselmotor”, aldus de importeur in een verklaring.

Volkswagen erkende vorige week dat in totaal 11 miljoen auto’s uitgerust zijn met software waarmee emissietesten – testen die de uitstoot van vervuilende stoffen meten – konden worden gemanipuleerd.

In reactie daarop stapte topman Martin Winterkorn onder druk op. Winterkorn is inmiddels opgevolgd door de topman van Porsche, Matthias Müller – en heeft het Duitse openbaar ministerie een onderzoek ingesteld naar zowel Winterkorn als Volkswagen.

De Volkswagen-importeur in België besloot eerder deze week al de verkoop van mogelijk gemanipuleerd diesels te staken. Zwitserland verbood de diesels zelf officieel, iets wat het land als niet-EU-lidstaat wettelijk mag doen; in het land mogen de auto’s zelfs niet meer de weg op.