Alarm over geweld in CAR

Franse militair patrouilleert bij de hoofdstad Bangui. Foto EDOUARD DROPSY/AFP

President Catherine Samba Panza van de Centraal Afrikaanse Republiek is halsoverkop vanuit New York teruggekeerd naar haar land, wegens grote onrust in de hoofdstad Bangui. De afgelopen dagen zijn daar zeker 42 mensen gedood bij opnieuw oplaaiend geweld tussen moslimstrijders en christelijke milities. Gisteren werd de centrale gevangenis in Bangui aangevallen. Ongeveer vijfhonderd gevangenen ontsnapten, onder wie een zestigtal christenen en moslims die zware misdaden hebben gepleegd. Ook werd melding gemaakt van plunderingen van kantoren van internationale hulporganisaties. President Samba Panza, die in New York de Algemene Vergadering van de VN bijwoonde, trad vorig jaar januari aan als interim-president na een periode van hevige strijd tussen islamitische en christelijke milities. De laatste gevechten begonnen zaterdag nadat het lichaam van een gedode moslim werd gevonden bij een moskee, en jongeren een christelijke wijk aanvielen. (NRC)