Brandweer rukte vorig jaar minder vaak uit

Foto ANP / Valerie Kuypers=

De brandweer is vorig jaar minder vaak uitgerukt en minder vaak gealarmeerd. De brandweer kwam in totaal 138.000 keer in actie, 8.000 keer minder dan in 2013, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal meldingen vanuit de meldkamer nam met hetzelfde aantal af. Brandmeldingen waren er wel meer; ruim 130.000.

Hoewel vaker brand is gemeld, rukte de brandweer minder vaak uit voor een brand. Ruim eenderde van alle meldingen, zoals die van automatische brandmelders, werden in de meldkamer afgehandeld. Tweederde van de brandmeldingen kwam binnen via een automatische installatie.

Het aantal hulpverzoeken aan de brandweer – zoals assistentie bij ongelukken en ondersteuning bij stormschade - is vorig jaar ook afgenomen, met 6.000 naar 102.000.

De brandweer probeert landelijk loos alarm terug te dringen. Vanuit de meldkamer worden sinds het begin van een project, vorig jaar, zo veel mogelijk meldingen nagebeld. De regionale verschillen in de meldkamers zijn groot. De veiligheidsregio’s Zeeland en Limburg-Zuid handelden zo’n 70 procent van de gevallen af op de meldkamer, tegen 10 procent in Noord-Holland-Noord, Kennemerland en Flevoland.

    • Laura Klompenhouwer