Asielaanvragen vorige week fors gedaald naar 2.400

Het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldde, is vorige week fors gedaald, naar 2.400. Twee weken geleden lag het aantal asielaanvragen nog op 4.100.

Het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldde is vorige week fors gedaald, naar 2400.
Het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldde is vorige week fors gedaald, naar 2400. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldde, is vorige week gedaald, naar 2.400. Twee weken geleden lag het aantal asielaanvragen nog op 4.100. De weken daarvoor kwam het uit op 3.100 en 1.800. Dat verklaart de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), tegenover NRC.

Het aantal vluchtelingen dat Nederland binnenkomt per week verschilt sterk. De IND kan geen antwoord geven op de vraag waarom het aantal asielaanvragen zo gedaald is.

Staatssecretaris Dijkhoff zegt in een toelichting op de instroomcijfers bij de NOS dat de afname moeilijk te verklaren is:

“Verschillende landen hebben natuurlijk grenscontroles gehouden, zelf hebben we de controles aangescherpt. Maar het kan ook heel plat door een weersverandering komen.”

IND draait zeven dag per week

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte gisteren bekend dat de eerste acht maanden van dit jaar zo’n 17.000 mensen asiel hebben aangevraagd. Zo’n 8.000 mensen zijn aangekomen als nareiziger (nareizende gezinsleden).

Naar verwachting eindigt de teller dit jaar ruim boven de 35.000. De Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst houdt er rekening mee dat het aantal hoger kan uitvallen. Om de vluchtelingenstroom het hoofd te bieden, gaat het personeel van de IND vanaf oktober ook in het weekeinde werken, liet hoofddirecteur Rob van Lint weten in een dit weekend gepubliceerd vraaggesprek met NRC. Van Lint noemt het een ‘noodmaatregel’ om de capaciteit van de dienst te vergroten.

    • Maarten Back