Alweer tegenvallende cijfers uit China

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wéér een tegenvaller in China

De Chinese economie blijft sputteren. Vandaag maakte Peking bekend dat de winst van de Chinese industrie in augustus met maar liefst 8,8 procent is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, meldt de South China Morning Post.

Deze grootste daling in vier jaar tijd is een forse tegenvaller voor de Chinese overheid, die steevast zeven procent economische groei nastreeft. Zelfs het Chinese statistiekbureau is niet meer zo overtuigd en zegt nu dat de groei ergens ‘rond de zeven procent’ uitkomt.

Een van de boosdoeners achter de slechte prestaties van de Chinese industrie is de devaluatie van de Chinese yuan. China is een belangrijke motor van de wereldeconomie, maar na de paniekverkopen op de beurs in Shanghai afgelopen maanden zijn bedrijven minder risico gaan nemen, waardoor de productie ook weer terugvalt.

Beurs in Sydney fors lager

De crisis op de markt voor olie, ijzererts en kool heeft ook flinke gevolgen voor de Australische beurs, schrijft de Sydney Morning Herald. De aandelenkoersen in Down Under daalden vandaag met ruim twee procent.

De forse verliezen worden vooral toegeschreven aan de koersval van grondstoffenhandelaar Glencore gisteren. Dat bedrijf verloor in een dag bijna eenderde van zijn waarde en dat schrok Australische beleggers af. De economie van Australië leunt sterk op de export van grondstoffen aan de Aziatische buren.

Nu de Chinese economische groei terugzakt neemt ook de honger naar ruwe materialen uit bijvoorbeeld Australië af. Een probleem dat ook andere landen in de regio parten speelt. Vanaf de top dit voorjaar, verloor de beurs in Sydney al ruim twintig procent van zijn waarde.

Amerikaans Comcast stapt in Japans pretpark

Feest in de pretparkbranche! De Amerikaanse telecom en kabeltelevisiegigant Comcast telt anderhalf miljard dollar (1,3 miljard euro) neer voor een meerderheidsbelang in pretpark Universal Studios Japan, schrijft The Wall Street Journal.

Comcast heeft hoge verwachtingen van de investering in het pretpark nabij Japan’s tweede stad Osaka, vooral omdat steeds meer Chinese toeristen op bezoek gaan in buurland Japan. De Universal Studios Japan zijn voor hen een geliefde bestemming, met name de uitgebreide Harry Potter attracties.

De Amerikanen zijn nog niet uitgespeeld in Azië en maken ook plannen om een groot pretpark op te zetten in de Chinese hoofdstad Peking.

    • Wouter van Cleef