Alarm over geweld in CAR - afgelopen dagen 42 doden gevallen

Bewoners van een vluchtelingenkamp bij het vliegveld van Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek. Al meer dan 27.400 mensen zijn ontheemd geraakt. Foto ANP / Arie Kievit

Wegens oplaaiend geweld tussen moslimstrijders en christelijke milities in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn sinds gisteren zeker 42 doden gevallen. Meer dan 27.400 mensen zijn ontheemd geraakt, zo schrijft persbureau AP.

President Catherine Samba-Panza van de Centraal-Afrikaanse Republiek is vanuit New York teruggekeerd naar haar land, wegens grote onrust in de hoofdstad Bangui.

De centrale gevangenis in Bangui werd gisteren aangevallen. Er wisten vijfhonderd gevangen te ontsnappen onder wie een zestigtal christenen en moslims die zware misdaden hebben gepleegd. Ook werd melding gemaakt van plunderingen van kantoren van internationale hulporganisaties.

De laatste gevechten begonnen zaterdag nadat het lichaam van een gedode moslim werd gevonden bij een moskee, en jongeren een christelijke wijk aanvielen.

Wederopbouw van de Centraal-Afrikaanse Republiek

Samba-Panza, die in New York de Algemene Vergadering van de VN bijwoonde, trad vorig jaar januari aan als interim-president na een periode van hevige strijd tussen islamitische en christelijke milities.

Samba-Panza moet de wederopbouw van de Centraal-Afrikaanse Republiek ter hand nemen, opdat er democratische verkiezingen kunnen plaatsvinden. Maar voor alles moet er een eind komen aan het geweld. Moet de dreiging van een genocide, waarvoor de VN heeft gewaarschuwd, worden afgewend en moeten de ruim 900.000 ontheemden naar huis kunnen.

    • Maarten Back