Afghaans leger zet tegenaanval in op Talibaan in Kunduz

Afghaanse troepen hebben de tegenaanval ingezet op de Talibaan in de stad Kunduz. Het hoofdkantoor van de politie in de noordelijke plaats zou zijn heroverd op strijders van de groep.

Afghaanse veiligheidstroepen in Kunduz. Foto AFP / Najim Rahim

Afghaanse troepen hebben de tegenaanval ingezet op de Talibaan in Kunduz. Het hoofdkantoor van de politie en een gevangenis in de noordelijke plaats zouden zijn heroverd op strijders van de groep, heeft het ministerie van Defensie laten weten aan persbureau Reuters. Het Amerikaanse leger voerde een luchtaanval uit op de stad, meldt persbureau AP.

Gisteravond leek het erop dat de stad in handen was gevallen van de Talibaan, na een offensief dat in de nacht van zondag op maandag was begonnen. De Talibaan vielen vanuit verschillende richtingen aan. Overheidsgebouwen werden ingenomen en op het centrale plein werd de Talibaanvlag gehesen.

Wegen naar buiten

Het is voor het eerst dat de groepering een provinciehoofdstad verovert sinds de Amerikaanse invasie in 2001. Het is een tegenslag voor de vorig jaar aangestelde regering van president Ashraf Ghani. Kunduz, waar Nederland tot 2013 hielp bij het trainen van politiemensen, is een strategisch gelegen stad, schrijft correspondent Joeri Boom vandaag in nrc.next.

Wie Kunduz beheerst, controleert de wegen naar Tadzjikistan en Oezbekistan, waarvandaan het Afghaanse leger cruciale militaire voorraden betrekt.

Ondanks de overwinning van de Talibaan, is de Nederlandse politietrainingsmissie niet volledig vergeefs geweest, zegt Boom.

“Laten we zeggen dat hij voor 90 procent vergeefs was. Als je agenten leert dat het goed behandelen en het beschermen van de bevolking tegen onrecht zorgt voor steun aan de regering, dan is dat een les die belangrijk is. Mits in de praktijk gebracht, heeft het wellicht iets geholpen in het vergaren van steun voor de regering. Maar na het vertrek van de troepen, kwamen de Talibaan weer, die niet meer hoefden te vrezen voor Apaches, F16’s en B1’s. Dat is waar Afghanistan-kenners voor hebben gewaarschuwd.”

Het was de tweede poging dit jaar om de stad in te nemen. In april werd een aanval na ruim een week van zware gevechten afgeslagen. De groep heeft het wel voor het zeggen in enkele districten in de gelijknamige provincie.

    • Laura Klompenhouwer