160.000 Nederlandse auto’s Volkswagenconcern teruggeroepen vanwege emissieschandaal

In Nederland moeten 160.000 auto’s van het Volkswagenconcern terug naar de dealer. Volgens Volkswagen-importeur Pon moeten de dieselauto’s terug omdat ze zijn voorzien van technologie om emissietests te omzeilen.

De Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon roept 160.000 auto's terug.
De Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon roept 160.000 auto's terug. Foto ANP / Martijn Beekman

In Nederland moeten 160.000 auto’s van het Volkswagenconcern terug naar de dealer. Volgens Volkswagen-importeur Pon moeten de dieselauto’s terug omdat ze zijn voorzien van technologie om emissietests te omzeilen.

De betreffende auto’s zijn personenauto’s van Volkswagen, Audi en Seat en bedrijfswagens van Volkswagen. Automobilisten die hun wagen terug moeten brengen voor een softwareupdate, krijgen dat automatisch en persoonlijk van hun dealer te horen. Hoe dat in zijn werk gaat, wordt duidelijk zodra Volkswagen de technische oplossing voor het probleem beschikbaar heeft.

Verkoop opgeschort

Gisteren werd bekend dat alle verkopen van dieselauto’s van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met mogelijk foute software bij de officiële dealers is opgeschort. Auto-importeur Pon liet weten al zijn dealers geïnformeerd te hebben dat auto’s met de omstreden Euro 5 dieselmotor “uit voorzorg” niet meer verkocht worden. Het gaat om 4.100 auto’s die op voorraad staan.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vandaag bij RTLZ dat mensen met een dieselauto waarmee gesjoemeld is, niet bang hoeven te zijn dat de fiscus achter hen aan komt.

Leaserijders met schone diesels hebben soms fiscale voordelen gehad die naar nu blijkt gebaseerd kunnen zijn op gemanipuleerde metingen over de uitstoot. Deze mensen hebben te goeder trouw gehandeld en zijn bedrogen door de autofabrikanten, aldus Dijsselbloem. De fiscus gaat de rekening niet bij hen neerleggen, benadrukte hij.

Onderzoek

Volkswagen erkende vorige week dat in totaal 11 miljoen auto’s uitgerust zijn met software waarmee emissietesten, dus testen die de uitstoot van vervuilende stoffen meten, gemanipuleerd konden worden. In navolging daarvan is topman Martin Winterkorn onder druk opgestapt - hij is inmiddels opgevolgd door de topman van Porsche, Matthias Müller - en heeft het Duitse Openbaar Ministerie een onderzoek geopend naar zowel Winterkorn als Volkswagen.