Zwitserland opent onderzoek naar banken om fraude in metalenhandel

De Zwitserse mededingingsautoriteit Weko gaat onderzoek doen naar de fraude van banken bij de handel in edelmetalen. De waakhond vermoedt dat zeven grote banken zich daar schuldig aan maken.

De buitenkant een vestiging van Julius Baer in Zürich.
De buitenkant een vestiging van Julius Baer in Zürich. Foto EPA / Steffen Schmidt

De Zwitserse mededingingsautoriteit Weko doet onderzoek naar de fraude van banken bij de handel in edelmetalen. De waakhond vermoedt dat zeven grote banken zich daar schuldig aan maken, zo meldt Weko vanmorgen in een persbericht. Onder hen zijn de Zwitserse banken UBS en Julius Bär.

Daarnaast kijkt de toezichthouder naar vijf banken uit het buitenland, waaronder Deutsche Bank, HSBC, Barclays en Morgan Stanley. Veel van die instellingen waren eerder al betrokken bij andere fraudeonderzoeken. Barclays en HSBC troffen de afgelopen jaren bijvoorbeeld al schikkingen vanwege gesjoemel met wisselkoersen en rentetarieven.

De Zwitserse toezichthouder is niet de eerste instantie die kijkt naar fraude op de markt voor edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Begin dit jaar kondigden de Amerikaanse waakhond CFTC en het Amerikaanse ministerie van Financiën al eenzelfde onderzoek aan. De Amerikanen kijken daarbij naar tien banken, waaronder ook Deutsche, UBS en Barclays.

‘Mogelijk nu op grotere schaal onderzocht’

Dat er nu nog een waakhond een onderzoek start, vergroot volgens NRC-redacteur Chris Hensen de kans dat de fraude bij de handel in edelmetaal breed wordt opgepakt. Hij zegt:

“Des te meer partijen zich ermee bezig houden, des te groter zoiets wordt. Want als een paar toezichthouders eenmaal met zo’n zaak aan de slag gaan, is de kans groot dat anderen ook een onderzoek beginnen.”

Het gesjoemel op de metaalmarkt is het derde schandaal in korte tijd dat de internationale bankensector boven het hoofd hangt. Ruim drie jaar geleden werd duidelijk dat banken op grote schaal fraudeerden met het rentetarief Libor, terwijl in de loop van vorig jaar de fraude op de valutamarkt aan het licht kwam.

In alle drie de zaken zijn het veelal dezelfde banken die een hoofdrol spelen. Naast Deutsche Bank, UBS en Barclays zijn dat onder meer de Amerikaanse grootbanken JP Morgan Chase en Citigroup. Slechts één Nederlandse bank werd ooit met de schandalen in verband gebracht: Rabobank schikte eind 2013 voor 774 miljoen euro vanwege fraude met de Libor.

    • Joost Pijpker