Rockster Modi op bezoek bij Facebook

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is voor het eerst in dertig jaar dat een Indiase premier de Amerikaanse westkust bezoekt. Dat mogen we dus best weten, vindt Reuters. Vanuit het hoofdkwartier van Facebook beantwoordt Narendra Modi vragen van de 1,5 gebruikers van het sociale netwerk.

Er zijn sinds de aankondiging van Modi’s bezoek al 37 duizend vragen ingediend. Die variëren van de toegankelijkheid van internet in India tot werkloosheidscijfers en mensenrechten. Volgens Reuters is Modi ontzettend populair en zal hij als een rockster ontvangen worden tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Silicon Valley.

Modi is op sociale media de op één na populairste leider, na de Amerikaanse president Obama. Modi heeft 15 miljoen twitter-volgers en meer dan dertig miljoen ‘likes’ op Facebook. Een van de doelen van de Indiase premier is om meer buitenlandse investeringen en banen in de technologie-sector aan te trekken.

Japan gaat eigen vliegtuig bouwen

De Japanse ontwikkelingsbank stopt iets meer dan 100 miljard yen (742 miljoen euro) in de ontwikkeling van de Mitsubishi Regional Jet, een klein passagiersvliegtuig dat wordt gebouwd door een onderafdeling van Mitsubishi.

Volgens de Nikkei Asian Index gaat het vooral om de faciliteiten die nodig zijn voor de bouw en het onderhoud van de MRJ. Het is Japan’s eerste zelf ontwikkelde en gebouwde vliegtuig sinds de YS11. Dat propellervliegtuig steeg in 1962 voor het eerst op, maar vliegt niet meer.

Een deel van de financiering van de ontwikkelingsbank wordt gebruikt als investering in bedrijven die onderdelen leveren. De ontwikkelingsbank (een staatsbedrijf) wil op deze manier de financiële druk op Mitsubishi Aircraft wat verlichten.

De investering van de DBJ is onderdeel van de 500 miljard yen (3,71 miljard euro) die wordt uitgetrokken voor de groei van Japanse industriële concurrentiekracht. Over een periode van vijf jaar worden in dat kader verschillende projecten gefinancierd.

Rui Hai betaalt compensatie na ramp Tianjin

Logistiekbedrijf Rui Hai gaat compensatie betalen aan de omwonenden die schade ondervonden aan hun huis of bedrijf na de explosie in de Chinese havenstad Tianjin. Volgens de China Daily is het proces om die compensatie te berekenen en uit te betalen in gang gezet.

De ontploffingen beschadigden elfduizend huizen en 414 bedrijven. Meer dan 120 gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Daarvan zijn er vijf nog in kritieke toestand. Er stierven bij de explosie op 12 augustus 165 mensen, nog eens acht mensen zijn nooit teruggevonden.

Premier Li Keqiang heeft ambtenaren aangespoord om op te schieten met hun onderzoek. De verantwoordelijken dienen zwaar gestraft te worden, zo vindt hij. Een aantal lokale ambtenaren, en verantwoordelijken bij Rui Hai zijn al gearresteerd.

    • Eefje Rammeloo