Weer een Duitse minster beschuldigd van plagiaat

Opnieuw is een Duits bewindspersoon beschuldigd van plagiaat. Ursula von der Leyen (52), minister van Defensie en de mogelijke opvolger van bondskanselier Merkel zou in haar proefschrift 25 jaar geleden plagiaat hebben gepleegd. Als medicus deed ze toen onderzoek in de gynaecologie. „Ik kan de beschuldigingen bestrijden”, was Von der Leyens reactie in een aantal Duitse kranten.

Von der Leyen (CDU) was eerder, van 2009 tot 2013, minister van Onderwijs en Sociale zaken daarvoor tussen 2005 en 2009 minister van Familiezaken.

Het is niet de eerste keer dat leden van Merkels kabinet worden beschuldigd van plagiaat. Von der Leyens voorganger Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) liep in 2011 vast in de voorgenomen reorganisatie van Defensie en kon vertrekken toen bleek dat hij zijn proefschrift deels had overgeschreven.

En in februari 2013 trad Annette Schavan af, de toenmalige minister van Onderwijs en ‘hartsvriendin’ van Merkel, toen bleek dat ze delen uit haar proefschrift uit ander werk had overgenomen zonder bronvermelding. Ook zij ontkende de beschuldigingen.

Von der Leyen, sinds december 2013 de eerste Duitse vrouwelijke minister van Defensie, was vorige maand augustus al op de hoogte van de aantijgingen. De Berlijnse hoogleraar in de rechten Gerhard Danneman zou haar proefschrift hebben onderzocht. Hij zegt dat een aantal passages duidelijk waren overgenomen uit ander onderzoek, zonder dat hiernaar was verwezen. „Ik denk dat deze fouten groter zijn dan die van mevrouw Schavan”, zei Dannemann hierover tegen de Süddeutsche Zeitung. Hij plaatste zijn bevindingen online.

Von der Leyen zou in augustus, toen ze de kritiek las, al een onafhankelijke groep experts hebben gevraagd naar haar proefschrift te kijken. Het onderzoek hiernaar loopt nog, zegt de minster van Defensie. Het medisch onderzoek vond plaats aan de Medische School van Hannover.