Duitse justitie onderzoekt oud-topman Volkswagen

Duitse openbaar aanklagers zijn een onderzoek gestart naar Martin Winterkorn, die tot vorige week topman was bij Volkswagen. Het autoconcern krijgt van Berlijn tot volgende week de tijd om maatregelen aan te kondigen in het dieselschandaal.

De ochtendzon verlicht het logo van Volkswagen bij een fabriek in het Duitse Wolfsburg. Foto EPA / Julian Stratenschulte

Duitse openbaar aanklagers zijn een onderzoek gestart naar Martin Winterkorn, de vorige week opgestapte topman van autoconcern Volkswagen. Justitie wil vaststellen wie verantwoordelijk is voor grootschalige fraude, gepleegd middels de verkoop van auto’s met software die gegevens over uitstoot manipuleert. Aanklagers in Braunschweig hebben meerdere aangiftes ontvangen, waaronder één van Volkswagen zelf, meldt persbureau AP.

Eerder vandaag werd bekend dat het in opspraak geraakte autoconcern de verantwoordelijken voor onderzoek en ontwikkeling bij Volkswagen, Audi en Porsche heeft geschorst. De raad van commissarissen zou vrijdag al hebben besloten een aantal medewerkers op non-actief te stellen tot er meer bekend is over het emissieschandaal, zo hebben bronnen die bekend zijn met het besluit gezegd tegen persbureau Reuters. De automerken hebben niet gereageerd.

Foute software in Audi’s

Eerder deze maand werd duidelijk dat het Duitse bedrijf heeft gesjoemeld om dieselauto’s schoner te laten lijken. Vorige week breidde de olievlek steeds verder uit. De concernleiding moest vorige week erkennen dat op grote schaal is geknoeid met emissietesten van bijna een half miljoen verkochte dieselauto’s in de VS, nadat de Amerikaanse milieuwaakhond EPA dit had bekendgemaakt.

Metingen van schadelijke stoffen werden gemanipuleerd. De nieuwe top van Volkswagen krijgt van Berlijn tot volgende week woensdag om maatregelen te nemen na het dieselschandaal.

Update 11.44: Foute software Audi

Van het luxemerk Audi zijn wereldwijd 2,1 miljoen auto’s uitgerust met de frauduleuze software. Een woordvoerder liet weten dat het gaat om ruim 1,4 miljoen Audi’s met een motor van het type EU5 in West-Europa, waaronder de modellen A1 tot en met A6, TT, Q3 en Q5.

VW verboden

De koers van Volkswagen dook in de dagen erna ruim 20 procent omlaag. Zo’n veertien miljard euro aan beurswaarde ging in één dag in rook op. Alleen al in de VS riskeert het bedrijf een boete van maximaal 16 miljard euro van EPA. De leiding zette voor de verwachte boetes 6,5 miljard euro opzij en kwam met een winstwaarschuwing. In Zwitserland zijn nieuwe Volkswagen-diesels die zijn voorzien van de software waarmee testresultaten gemanipuleerd kunnen worden, nu verboden op de weg.

    • Laura Klompenhouwer