Poetin en Obama: strijd tegen IS ‘beter coördineren’

De Verenigde Staten en Rusland vinden dat de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak beter gecoördineerd moet worden. Dat zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, gisteren in New York. John Kerry en Sergej Lavrov ontmoetten elkaar daar gisteren.

Vandaag zullen de presidenten Obama en Poetin elkaar spreken in de marge van de opening v an de Algemene Vergadering van de VN, die ze voorafgaand daaraan allebei zullen toespreken. Het is voor het eerst in meer dan twee jaar dat de twee leiders een officiële ontmoeting met elkaar hebben.

De huidige coalitie tegen de terreurbeweging IS, die onder leiding van de Verenigde Staten bombardementen uitvoert in Syrië en Irak, slaagt er al een jaar niet in om IS op de knieën te krijgen. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van president Assad, maakt geen deel uit van die coalitie. Onlangs heeft Rusland een luchtmachtbasis in Syrië opgeknapt en uitgebreid, en voorzien van luchtafweergeschut, gevechtsvliegtuigen en enkele duizenden militairen. Rusland steunt de in het nauw gedreven Assad. Op de Amerikaanse zender CBS noemde Poetin de westerse steun aan Syrische rebellen gisteren in strijd met het internationale recht en niet effectief.