Verdachte dieselauto’s van Volkswagen niet langer verkocht

Een Volkswagenmodel en het logo bij een zaak in Düsseldorf.
Een Volkswagenmodel en het logo bij een zaak in Düsseldorf. Foto AFP/ Patrik Stollarz

De Nederlandse auto-importeur Pon en dealers stoppen met de verkoop van diesels van Volkswagen waar mogelijk mee is gesjoemeld. Het gaat om 4.100 auto’s die nu nog bij de dealers staan, meldt persbureau ANP.

Het besluit daartoe werd vanavond tijdens een informatiebijeenkomst van Pon met Nederlandse Volkswagendealers genomen. De auto’s die uitgerust zijn met een Euro 5-dieselmotor worden uit de handel gehaald in afwachting van “volledige duidelijkheid” vanuit de fabrikant over de problemen met de motoren.

Pon zegt onaangenaam verrast te zijn door de actuele ontwikkelingen, schrijft ANP:

“Nu duidelijk is om welke dieseltypes het gaat, nemen wij dan ook de beslissing om pas op de plaats te maken met de levering van auto’s met de betreffende dieselmotor”, aldus Pon in een verklaring.”

Onderzoek

Volkswagen erkende vorige week dat in totaal 11 miljoen auto’s uitgerust zijn met software waarmee emissietesten, dus testen die de uitstoot van vervuilende stoffen meten, gemanipuleerd konden worden. In navolging daarvan is topman Martin Winterkorn onder druk opgestapt - hij is inmiddels opgevolgd door de topman van Porsche, Matthias Müller - en heeft het Duitse Openbaar Ministerie een onderzoek geopend naar zowel Winterkorn als Volkswagen.

De Volkswagenimporteur in België heeft eerder deze week al besloten de verkoop van diesels die mogelijk gemanipuleerd zijn te staken. Zwitserland verbood de diesels zelf officieel, iets wat het land als niet-EU-lidstaat wettelijk mag doen; in het land mogen de auto’s zelfs niet meer de weg op.