Koninklijke zetellobby

Een bijzondere rol op de ‘jaarmarkt’ voor de internationale diplomatie in New York is vandaag weggelegd voor koning Willem-Alexander. Nadat de grote namen zoals Obama en Poetin zijn geweest, zal hij als twaalfde spreker de Algemene Vergadering van de VN toespreken. Het is niet eerder voorgekomen dat een Nederlands staatshoofd dit deed. Het was altijd de premier of de minister van Buitenlandse Zaken die het woord voerde. Omdat staatshoofden in het VN-protocol hoger in rang zijn, komt koning Willem-Alexander al vrij snel aan het woord.

Officieel heet het dat Nederland de koning heeft afgevaardigd vanwege het 70-jarig bestaan van de volkerenorganisatie, maar de werkelijke reden is dat Nederland een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad in de wacht wil slepen. Nederland is kandidaat om in 2017 en 2018 één van de tien tijdelijke zetels in te nemen. Italië en Zweden hebben zich ook gemeld. Er zijn twee plaatsen te vergeven dus één land valt af. De stemming, waarbij alle 193 landen één stem hebben is volgend jaar.

Nederland lobbyt al jaren voor de zetel en gebruikt daar nu met de aanwezigheid van de koning ook de jaarvergadering voor. (NRC)