Tokio wil honkbal weer op het programma bij de Spelen van 2020

Pitcher Rob Cordemans in actie tijdens de World Ports Tournament in juli dit jaar. Foto ANP / Olaf Kraak

Als het aan de organisatie van Tokio 2020 ligt, keert honkbal weer terug op de Olympische Spelen. Naast de balsport wil het organisatiecomité ook dat karate, skateboarden, sportklimmen en surfen over vijf jaar op het programma komen. De definitieve keuze is nu aan het Internationaal Olympisch Comité.

Sinds vorig jaar mogen gastlanden een advies uitbrengen over welke sporten volgens hen een olympische status verdienen. De organisatie van Tokio had de keuze uit acht, eerder geselecteerde sporten. De drie sporten die op het laatste moment afvallen zijn bowlen, squash en de Chinese vechtsport wushu.

Of de overgebleven vijf sporten ook daadwerkelijk een plaats krijgen op het programma in Tokio is echter aan het IOC. Een definitief besluit daarover wordt volgend jaar genomen, op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Op dat toernooi keren rugby en golf weer terug op olympisch niveau.

Nederland kanshebber op honkbalmedaille

Honkbal was al tijdlang een olympische discipline, maar verloor die status na de Spelen van 2008 in Beijing. Voor de Nederlandse equipe zou een terugkeer van het honkbal positief zijn: de honkballers behoren al een aantal jaar tot de top van de wereld. Zo werden ze in 2011 wereldkampioen en kwamen ze twee jaar later tot in de halve finales.

    • Joost Pijpker