Afghaanse Talibaan nemen deel Kunduz in, bevrijden gevangenen

Rook uit een politiebureau in Kunduz Foto: AP

Strijders van de Afghaanse Talibaan zijn vandaag de stad Kunduz, gelegen in de gelijknamige provincie in het noorden van het land, binnengedrongen. Volgens de lokale politie is meer dan de helft, waaronder een deel van het centrum, in handen van de Talibaan.

De Talibaan hebben volgens persbureau AP onder meer een rechtbank, een ziekenhuis en enkele andere regeringsgebouwen ingenomen en hun vlag in het centrum van de stad gehesen. Strijders hebben ook honderden gevangenen uit de gevangenis in de stad bevrijd, meldt persbureau Reuters.

Het is al de tweede keer dit jaar dat de Talibaan voet aan de grond proberen te krijgen in Kunduz. Een poging in april mislukte nog.

Geen buitenlandse troepen

De aanval zou rond zonsopgang van drie zijden zijn ingezet, meldt de door de NAVO opgeleide politie aan Reuters. De politie in Kunduz en het leger van Afghanistan dat gestationeerd is in de stad hebben geprobeerd zonder de hulp van buitenlandse troepen de aanvallen op de drie toegangswegen af te slaan. Er is nu versterking gestuurd om te voorkomen dat de stad geheel in handen van de Talibaan valt.

Als Kunduz geheel wordt ingenomen, zou dat een grote overwinning zijn voor de terreurgroep. Tot nu toe dit jaar zijn de Talibaan juist flink teruggedrongen door het Afghaanse leger.

Nederlandse missie

Tussen 2011 en 2013 heeft Nederland een politietrainingsmissie uitgevoerd in de Afghaanse provincie. Uiteindelijk werden in de 2,5 jaar dat Nederland aanwezig was 410 agenten opgeleid. In mei bleek dat de door Nederland opgeleide agenten, tegen de afspraak in, meevochten tegen de Talibaan. De bedoeling was dat de Afghaanse agenten alleen politietaken zouden uitvoeren.

    • Frank Huiskamp
    • Eva Smal