Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Streetlab verrassende nominatie voor Gouden Televizier-Ring 2015

Pers staat rond de cast van Flikken Maastricht (TROS) opgesteld nadat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma.
Pers staat rond de cast van Flikken Maastricht (TROS) opgesteld nadat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma. Foto ANP/Levin den Boer

Het televisieprogramma Streetlab van de KRO-NCRV is genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring 2015. Samen met de twee andere genomineerden SynDROOM en Expeditie Robinson (beiden van RTL) kreeg het semi-wetenschappelijke programma genoeg stemmen van fans om mee te dingen naar de prijs.

Dat maakte de organisatie zojuist bekend in een persbericht. De prijs voor het beste televisieprogramma van het afgelopen seizoen wordt uitgereikt op 15 oktober in het Koninklijk Theater Carré. Voor Streetlab is het voor het eerst dat genomineerd wordt. SynDROOM viel die eer vorig jaar al ten deel en de eerste nominatie van het programma Expeditie Robinson stamt alweer uit 2004.

Twitter avatar ExpeditieRobRTL Expeditie Robinson Bedankt voor jullie steun! We zitten erbij! #televizierring #expeditierobinson http://t.co/2DGfmjtutr

Verrassende selectie dankzij fans

De vier presentatoren van Streetlab hadden met filmpjes hun fans opgeroepen op hen te stemmen. Zo gingen ze onder andere bij de andere kandidaten voor de shortlist op bezoek:

NRC-redacteur Frank Huiskamp schreef in juli over Streetlab dat het “zorgt voor ongemak door plaatsvervangende schaamte”. Hij noemt de selectie verrassend:

SynDROOM en Expeditie Robinson zijn grote programma’s van grote zenders. Streetlab is vier vrienden die elkaar filmen en grappige dingen doen onder het motto van semi-wetenschap. Eigenlijk is het gewoon een soort verborgen-camera-programma van de YouTube-generatie. Het publiek stemt op de genomineerden en blijkbaar heeft het programma dusdanig veel fans of heeft de promotiecampagne dusdanig veel stemmers opgeleverd, dat het programma erbij zit. Maar een enorme hit als Heel Holland Bakt, wekelijks door ruim twee miljoen bekeken en ook een programma met, voor zover ik weet, een grote fanschare, zit er vervolgens niet bij. Dat is ook meer dan verrassend.”

Twitter avatar Jan_Slagter Jan Slagter Nog vol ongeloof, @heelhollandbakt is niet genomineerd. Een programma waar meer dan…. http://t.co/XhNV2lrK0w http://t.co/g9EJWguNgr

Ook genomineerden Zilveren Televizier-Ster bekend

Naast de shortlist voor de Gouden Televizier-Ring werden ook de genomineerden voor beste televisieman en -vrouw bekend gemaakt, de Zilveren Televizier-Ster. Bij de mannen gaat het om Humberto Tan, Jeroen van Koningsbrugge en Johnny de Mol, terwijl Chantal Janzen, Floortje Dessing en Geraldine Kemper bij de vrouwen met elkaar de strijd aangaan.

Het is de 50e editie van de Televizier-Ring. Vorig jaar won Flikken Maastricht de prijs. De genomineerden van dit jaar zitten vanavond bij RTL Late Night.