Catalonië komt stap dichter bij afscheiding

Blijdschap gisteravond, bij Catalanen die voor afscheiding zijn. Foto Andrea Comas/Reuters

De voorstanders van een onafhankelijk Catalonië hebben gisteren de regionale verkiezingen in de Spaanse autonome regio gewonnen. Gisteravond bleek – met 92 procent van de stemmen geteld – dat de partijen die afscheiding van Spanje nastreven, een krappe meerderheid in het Catalaanse parlement vormen.

Maar de strijd om een onafhankelijk Catalonië is hiermee zeker niet beslecht; een meerderheid van de Catalaanse bevolking stemde juist op partijen die tegen onafhankelijkheid zijn.

De verkiezingen in Catalonië laten behalve de onvrede over het beleid in ‘Madrid’ dus ook zien dat de autonome regio zelf volledig verdeeld is. In het parlement van Catalonië zijn 135 zetels te verdelen. Iets meer dan de helft gaat daarbij volgens een districtenstelsel naar Junts pel Sí (Samen voor ja) en het radicaal linkse CUP, die beiden voor onafhankelijkheid zijn.

Maar meer dan de helft van de 5,5 miljoen stemgerechtigden steunde gisteren partijen die zich tegen een onafhankelijk Catalonië hebben uitgesproken zoals Ciudadanos, PSC, Partido Popular en CSP.

Regiopresident Artur Mas heeft om aan te blijven de steun van de linkse CUP nodig om het vertrek van Catalonië uit Spanje te kunnen bewerkstelligen. Daar zou ongeveer anderhalf jaar voor nodig zijn. De nationale regering in Madrid zal dit proces onwettig willen verklaren. „We have won”, zei Mas gisteravond in Barcelona. „Het is een dubbele overwinning. Het ‘ja’ heeft gewonnen en de democratie heeft gewonnen.” Mas heeft laten weten dat een meerderheid van het aantal zetels voor hem voldoende om is zijn plannen voort te zetten. De uitslag van gisteren verdeelt niet alleen Catalonië, maar brengt ook de eenheid van Spanje in gevaar. In december zijn er in landelijke verkiezingen.

    • Koen Greven