Een olifant is consequent linksslurvig of rechtsslurvig

None
foto thinkstock

Wilde Aziatische olifanten zijn consequent links- of rechtsslurvig, maar nog niet eens de helft van de olifanten heeft een voorkeursvoorpoot. Dat blijkt uit observatieonderzoek onder enkele honderden olifanten in een wildpark in India (Journal of Comparative Psychology, online). Ongeveer de helft van de olifanten bewoog de slurf met de klok mee tijdens het gras plukken en eten (waarbij het eind van de slurf op de linkerzijde lag en rechtsom bewoog); de andere helft bewoog de slurf tegen de klok in. De olifanten schopten met hun voorpoten om het gras uit de grond; de meeste olifanten gebruiken daarbij hun linker- en rechterpoot door elkaar. Slurflateralisatie helpt olifanten om efficiënt door te eten, denken de onderzoekers. Ze waren een beetje verbaasd dat de hele populatie geen voorkeursrichting had. Jongen bewogen hun slurf ook niet per se dezelfde kant op als hun moeder.

    • NRC