Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Shell staakt zoektocht naar olie bij Alaska - proefboring ‘teleurstellend’

Shell zoekt voorlopig niet verder naar olie in het Noordpoolgebied. De resultaten van omstreden proefboringen zijn voorlopig geen verdere investeringen waard.

Juli 2015, de ijsbreker Fennica van Shell vaart over de rivier Willamette in Portland. Op de brug protesten tegen de olieboringen.
Juli 2015, de ijsbreker Fennica van Shell vaart over de rivier Willamette in Portland. Op de brug protesten tegen de olieboringen. Foto AP / Don Ryan

Shell staakt de zoektocht naar olie in het Noordpoolgebied. De uitkomst van een proefboring in de Chukchi-zee rechtvaardigt voorlopig geen verdere ontwikkeling van de activiteiten daar, heeft het olieconcern vanochtend laten weten.

Multinational Shell boorde een bron van twee kilometer diep en vond aanwijzingen dat er olie te vinden is, maar dit zou onvoldoende zijn om verdere exploitatie te verantwoorden. Het was al bekend dat Shell deze maand zou stoppen met proefboringen (zie hier de tijdlijn die Shell bijhield). Marvin Odum, directeur van Shell Upstream Americas, noemt de resultaten teleurstellend.

“Shell blijft in het zeegebied potentieel zien. Het gebied zal uiteindelijk waarschijnlijk van groot strategisch belang blijken voor Alaska en de VS. Dit is echter duidelijk een teleurstellend resultaat voor dit deel van het gebied.”

Vanaf het begin omstreden

De winning van olie in het Noordpoolgebied was omstreden. Hoewel de regering van president Obama de stap goedkeurde, was er breed verzet van milieuorganisaties. Ook bij investeerders, zoals aandeelhouders ABP, leefde zorg over de risico’s van het project.

De omstandigheden waaronder de olie gewonnen moet worden zijn gecompliceerd en dat brengt gevaren met zich mee. Twee jaar geleden ging het in hetzelfde gebied al eens bijna mis toen een boorplatform van Shell op drift raakte en een tijd stuurloos ronddobberde. De ijsbreker Fennica van het Brits-Nederlandse concern liep deze zomer schade op.

Het project in Alaska heeft een waarde van drie miljard dollar in de boeken. Daar komt nog een project van 1,1 miljard dollar bij. Daardoor moet nu 4,1 miljard worden afgeschreven. Het gevolg van het besluit voor de resultaten van het bedrijf wordt verwerkt in de derdekwartaalresultaten.

Verheugde reacties

Aandeelhouder ABP verwelkomt het besluit. Het ambtenarenpensioenfonds nam in mei tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering over de proefboringen expliciet afstand van de plannen van Shell. ABP was bezorgd over de klimaat- en de rendementsrisico’s. “Wij staan niet vaak op om de grootste broek aan te trekken”, zegt een woordvoerder. In dit geval leken de risico’s voor milieu en rendement te groot. “Het besluit laat zien dat we als aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen op het beleid”, concludeert de zegsvrouw.

Ook milieuorganisatie Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds reageerden verheugd. “Als dat een beslissing op de lange termijn is, is dat een grote beslissing”, zegt campagneleidster Faiza Oulahsen tegen persbureau ANP. “Ik ben heel benieuwd of ze zich nu definitief terugtrekken uit het poolgebied.”

“Maar het is de vraag of het voor een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag 28 september was het sowieso al de laatste dag van het boorseizoen.”

Twitter avatar faizaoulahsen Faiza Oulahsen GEWELDIG nieuws. Shell stopt met olieboringen Alaska. Na jarenlange strijd winst voor het milieu. #savethearctic http://t.co/aDedg82xb4
Twitter avatar GreenpeaceNL Greenpeace Nederland Groot nieuws: #Shell stopt voorlopig met boren in de Noordpool! Hoera! http://t.co/GOAmAsvAWV #peoplepower #peoplevsshell
Twitter avatar wnfnederland Wereld Natuur Fonds Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald! ‘@Shell stopt met olieboringen in Alaska’ via @NOS http://t.co/Ea5ihGza26

De reactie op Amsterdamse beurs was rustig. Drie kwartier na opening van de AEX stond de koers van aandelen Shell 0,2 procent in de plus.