Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Schrijver Frank Martinus Arion (Dubbelspel) overleden op 78-jarige leeftijd

Schrijver Frank Martinus Arion tijdens de campagne Nederland Leest in 2006. Hier deelt hij zijn roman Dubbelspel uit in een treincoupé.
Schrijver Frank Martinus Arion tijdens de campagne Nederland Leest in 2006. Hier deelt hij zijn roman Dubbelspel uit in een treincoupé. Foto ANP/ Gerlinde de Geus

Frank Efraim Martinus, beter bekend onder de auteursnaam Frank Martinus Arion, is vandaag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd aan persbureau ANP. Hij was al langere tijd ziek.

Arion werd vooral bekend met zijn roman Dubbelspel uit 1973, een tragedie over vier zwarte Antillianen die een partij domino spelen die uitloopt op moord en zelfmoord. Het boek werd bij de verschijning geprezen als stilistisch meesterwerk en tragikomisch portret van de Antilliaanse samenleving.

Nederland Leest

Tijdens de campagne Nederland Leest in 2006 stond het boek centraal. Dubbelspel werd toen gratis verspreid via bibliotheken en boekhandels. Inmiddels zijn er voorbereidingen aan de gang voor een internationale verfilming van het boek.

Arion was voorvechter van het Papiaments, waarin hij naast het Nederlands ook boeken en essays schreef. Hij was betrokken bij de oprichting van de eerste Papiamentstalige middelbare school.