GeenPeil haalt meer dan genoeg handtekeningen op

Het referenduminitiatief GeenPeil heeft ruim 451.000 handtekeningen binnengehaald om een referendum te houden over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Daarmee is de drempel van 300.000 benodigde handtekeningen ruimschoots gehaald. Vanmiddag zouden de initiatiefnemers de handtekeningen aan de Kiesraad overhandigen. Die moet bepalen of er inderdaad voldoende geldige handtekeningen van kiesgerechtigden tussen zitten. Als dat inderdaad het geval is, krijgt Nederland binnen nu en een half jaar een raadgevend referendum over de vraag of het verdrag met Oekraïne in werking moet treden.

Het is de eerste keer dat zo’n referendum wordt gehouden – het is pas sinds afgelopen zomer wettelijk mogelijk om zo’n referendum als burger aan te vragen. De uitkomst is niet bindend voor het kabinet; wel moet het opnieuw een afweging maken als de uitkomst afwijkt van het regeringsbeleid. Het associatieverdrag met Oekraïne zou per 1 januari 2016 in werking treden. Wat ermee gebeurt tot Nederland het referendum heeft gehouden, is onduidelijk. Maar volgens de referendumwet zou de Nederlandse ratificatie van het verdrag opgeschort worden. (NRC)