Poetin spreekt vandaag presidenten van Iran en Cuba bij VN-top

De helikopter van het Witte Huis, waarin president Barack Obama van Kennedy Airport in New York vliegt naar Manhatten voor het top-overleg van de Verenigde Naties. Foto EPA / Peter Foley

De Russische president Vladimir Poetin spreekt tijdens de jaarvergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York vandaag met president Hassan Rouhani van Iran en president Raul Castro van Cuba. Dat meldt het Kremlin.

De regeringsleiders zijn in de Verenigde Staten vanwege de Algemene Vergadering van de VN.

Rusland versterkt band met Iran

Gisteren werd bekend dat Rusland gaat samenwerken met Irak, Iran en Syrië tegen Islamitische Staat (IS). Bedoeling is dat de landen inlichtingen gaan uitwisselen. Rusland heeft zijn militaire betrokkenheid in Syrië de afgelopen weken opgevoerd en dit pact zou Washington kunnen verontrusten, schrijft persbureau AP, omdat de positie van Moskou in het Midden-Oosten door deze samenwerking wordt versterkt.

Obama en Poetin ook om de tafel

Vandaag heeft Poetin ook een afspraak met president Obama. Het is voor het eerst in lange tijd dat er een formele ontmoeting is tussen de twee regeringsleiders: ruim twee jaar geleden zagen ze elkaar voor het laatst.

Het gesprek vandaag gaat onder meer over de toenemende militaire betrokkenheid van Rusland in Syrië.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen, Lavrov en Kerry, spraken elkaar gisteren in New York ter voorbereiding op de ontmoeting tussen de presidenten.

Koning Willem-Alexander staat ook op de agenda

Koning Willem-Alexander spreekt ‘s ochtends (lokale tijd) de 193 lidstaten van de VN toe. Het is voor het eerst in het zeventigjarig bestaan van de wereldorganisatie dat een Nederlands staatshoofd dat doet. De koning komt als twaalfde spreker aan het woord.

Volgens premier Mark Rutte is het “goed voor het presentatie van Nederland” dat dit keer de koning de toespraak houdt. Het onderstreept het belang dat Nederland hecht aan de Verenigde Naties en het feit dat Den Haag na New York en Genève de derde “VN-hoofdstad” is.

Het moment van de toespraak van de koning is zorgvuldig uitgekozen: Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN voor de periode 2017-2018. Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar. Ook Italië en Zweden zijn in de race om de zetels. Nederland is vijf keer eerder lid geweest van de Veiligheidsraad.

Willem-Alexander spreekt vandaag onder meer over de betekenis van de Verenigde Naties en over de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling, zo schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst.

Naast koning Willem-Alexander houden ook de presidenten van de VS, Rusland, China, Iran, Frankrijk en Brazilië een toespraak.

Rohani eerder weg

De Iraanse president Rohani gaat eerder weg uit New York, zodat hij bij de begrafenis kan zijn van de Iraniërs die zijn omgekomen tijdens de hadj in Mekka. Tijdens de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka kwamen donderdag bijna achthonderd mensen om door verdrukking. Onder de doden waren veel moslims uit Iran.

Lees ook het artikel van NRC-verslaggever Juurd Eijsvogel: ‘Een wereld zonder de Verenigde Naties is ondenkbaar‘.
    • Carlijn Vis