Poetin roept Algemene Vergadering VN op tot antiterreurcoalitie

De Russische president Poetin tijdens zijn speech tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Foto AFP/Getty/Spencer Platt

De Russische president Poetin heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York opgeroepen een coalitie tegen Islamitische Staat (IS) te vormen. Volgens hem is daarbij ook de hulp van de Syrische regering van president Bashar al-Assad nodig. Assad werd eerder op de dag door Obama een “tiran” genoemd.

Poetin noemde het een “grote fout” om niet samen te werken met Assad. Volgens hem zijn de Syrische regeringstroepen samen met Koerdische rebellen de enigen die resultaten boeken tegen IS. Daarom is volgens hem een grote internationale coalitie nodig, waarbij de moslimlanden rondom Syrië een sleutelrol zouden moeten krijgen. Hij riep op tot een conferentie over het Midden-Oosten, om zo een strategie voor stabilisering uit te stippelen.

De Verenigde Staten werden niet genoemd door Poetin, maar zijn visie staat duidelijk lijnrecht tegenover die van de Amerikaanse president Obama. Waar Obama Assad weg wil hebben, ondersteunen de Russen hem samen met Iran zowel in woord als daad. Zo namen de leveringen van Russisch militaire materieel aan Syrië de laatste weken sterk toe.

het Westen krijgt ervan langs

De Russische regeringsleider haalde niet alleen ferm uit naar de VS, het Westen kreeg er sowieso van langs. Hij verweet de westerse landen democratie naar het Midden-Oosten te exporteren. Onze redacteur Juurd Eijsvoogel is in New York:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Poetin bij VN: kern v/d VN is zoeken naar compromis. Hekelt ‘sommigen’ die na eind Koude Oorlog dachten dat ze VN niet meer nodig hadden
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Poetin hekelt landen die democratie naar Midden-Oosten wilden exporteren, wat tot vernietiging van nationale instituties heeft geleid #VS
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Poein oogst zacht gelach bij de VN: ons wordt verweten dat we ambities hebben, alsof dielanden zelf geen ambities hebben #VS

Poetin is een van de vele regeringsleiders die vandaag aan het woord komt bij de Algemene Vergadering. Eerder spraken de Amerikaanse president Obama en zijn Chinese evenknie Xi Jinping de lidstaten al toe. Later op de dag komt ook Koning Willem-Alexander aan het woord.

Onze berichtgeving van vandaag over de Algemene Vergadering op een rijtje:

  • Koning Willem-Alexander pleitte voor een tijdelijke Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad
  • De Amerikaanse president Obama sprak over samenwerking mét landen als Rusland en Iran, maar tegen de Syrische president Assad.
  • De Chinese president Xi Jinping was de grootste pleitbezorger van ontwikkelingslanden.

Bekijk alle toespraken tijdens de Algemene Vergadering van de VN hier.

    • Sam de Voogt