‘Ook na een Brexit zal de zon nog schijnen’

Verenigd Koninkrijk Twee miljonairs steken miljoenen in een ‘Brexit’-campagne. Die krijgt vorm nu UKIP zich heeft aangesloten.

Over voordelen van het lidmaatschap van de Europese Unie hoef je bij Arron Banks, rijk geworden dankzij verzekeringen, en Richard Tice, vastgoedinvesteerder, niet te beginnen. De twee Britse miljonairs zitten achter de nu een maand oude campagne Leave.EU.

Vrijdag werd bekend dat de eurosceptische UK Independence Party van Nigel Farage zich achter Leave.EU schaart. Daarmee begint de ‘Gaan’-campagne vorm aan te nemen. De voorstanders van ‘Blijven’ zijn nog lang niet zo georganiseerd, noch gefinancierd. Het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU vindt vóór het einde van 2017 plaats.

„Dit wordt onze eerste democratische kans iets over de EU te zeggen”, meent Banks. Hij noemt de Unie „slecht bedacht”. Het opzeggen van het lidmaatschap, de zogenoemde Brexit, vergelijkt hij met een scheiding. „De volgende ochtend zal de zon nog steeds schijnen.” En: „Er was leven vóór de Europese Unie.” Belangrijker: „Frankrijk zal zijn champagne nog altijd aan ons willen verkopen, Duitsland zijn auto’s.” Hij lacht: „Nou ja, dat laatste is deze week misschien niet het beste voorbeeld.”

Tice zegt: „De Britten kunnen zoveel beter. Buiten de EU kunnen we handelen, we zullen meer invloed krijgen en controle hebben over onze eigen grenzen.” Terugkeer van soevereiniteit is het steekwoord. Hij meent dat „het kwartje” bij de meeste mensen is gevallen, niet het minst vanwege „de druk op huisvesting, ziekenhuizen, scholen” door migranten.

Buiten de EU zullen we meer invloed hebben

Richard Tice, investeerder

Op het resultaat van de heronderhandelingen van David Cameron over betere lidmaatschapsvoorwaarden voor de Britten willen Banks en Tice niet wachten. De onderhandelingen zijn op ambtelijk niveau begonnen, de Britse regering hoopt dat in december het formele deel van start gaat. Ze zet in op vier punten: aandacht voor de interne markt, een eerlijke relatie tussen eurozone en niet-eurozonelanden, beperking van de toegang tot bijstand voor EU-migranten, en meer macht voor nationale parlementen.

Tice zegt: „Iedere ondernemer weet dat je bij onderhandelingen nooit laag moet inzetten. We hadden eruit moeten stappen, en dán moeten praten over een betere deal.” Banks: „Je zegt toch ook niet ‘die auto vind ik leuk, ik koop hem, laten we nu onderhandelen over de prijs’?”

De twee verwachten dan ook niets van Cameron. Tice verwijst zelfs naar de beroemde toespraak waarmee toenmalig premier Neville Chamberlain in 1938 terugkwam van zijn ontmoeting met Adolf Hitler: „Cameron zal het hebben over ‘hervorming voor onze tijd’. Het zal te laat zijn.”

Farage wordt niet het gezicht van Leave.EU. Tice „Dit is een campagne van ondernemers, voor en door gewone mensen.” Banks: „De meeste mensen zijn negatief over politici, we hebben geen boegbeeld nodig.” Een callcenter en een campagne via sociale media moeten kiezers overtuigen.

De twee hebben miljoenen over voor de campagne. Hoeveel precies willen ze niet kwijt, maar ze gaan er vanuit dat het de duurste in de Britse geschiedenis gaat worden. Banks, die eerder één miljoen pond schonk aan UKIP: „Onze tegenstanders zijn formidabel; grote bedrijven, de BBC, Lagerhuisleden en Lords – het hele establishment. Maar de waarheid staat aan onze kant.”

    • Titia Ketelaar