Obama: VS bereid tot samenwerking met Iran en Rusland in Syrië-crisis

President Obama van de VS spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Foto Reuters/Mike Segar

De Verenigde Staten zijn bereid met elk land samen te werken om tot een oplossing te komen voor de situatie in Syrië. Daartoe behoren ook Rusland en Iran, die in tegenstelling tot westerse landen de Syrische president Assad wel steunen. Dat zei president Obama tijdens zijn speech tot de Algemene Vergadering van de VN.

Volgens de Amerikaanse president zijn de VS bereid zo ver te gaan om in een “gecontroleerde overgangsfase” de Syrische president Bashar al-Assad uit zijn ambt te zetten. Obama noemde Assad een “tiran” en zei dat Syrië niet terug kan naar de situatie voor de burgeroorlog. Rusland en Iran steunen de regering van Assad juist, ook met militaire middelen. NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel is in New York en zegt over de woorden van Obama:

“Zijn harde woorden over de wrede aard van Assad en diens regime in Syrie waren wel scherp, maar de onuitgesproken concessie van de Amerikanen is toch dat opstappen van Assad nu geen prioriteit is.”

Later op de dag viel de Franse president Hollande Obama bij. Hij zei dat er samengewerkt moet worden met landen als Rusland en Iran, maar dat Assad geen deel van de oplossing kan zijn.

Obama zei dat de wereld moet samenwerken tegen een “apocalyptische sekte als Islamitische Staat”. Daarover zei hij:

“De VS zullen geen excuses maken voor het inzetten van het leger als onderdeel van een grote coalitie om achter IS aan te gaan.”

Uit de speech van Obama blijkt nogmaals hoezeer de VS en Rusland tegenover elkaar staan wat betreft de Syrische regeringsleider. Poetin betoogt dat het regeringsleger van Assad het beste in staat is om IS te lijf te gaan. Daarom zouden zij juist militaire versterkingen moeten krijgen, vindt de Russische president.

Obama noemt ook Cuba, nucleaire deal en Zuid-Chinese zee

Obama stipte nog veel meer onderwerpen aan in zijn toespraak. Zo noemde hij de nucleaire deal met Iran een “voorbeeld van de kracht van het internationale systeem”, riep hij China op tot een vreedzame oplossing te komen met andere landen in het territoriale dispuut in de Zuid-Chinese zee, en sprak hij de hoop uit dat het Amerikaanse Congres uiteindelijk het embargo tegen Cuba opheft. Later op de dag wist Obama ook nog te melden dat vijftig landen samen 30.000 soldaten beloven voor de VN-veiligheidsmacht.

Daarnaast vond hij dat de internationale coalitie in Libië te weinig heeft gedaan aan het machtsvacuüm dat ontstond na de val van dictator Moammar Gaddafi in oktober 2011. NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel noemde de gehele speech somber:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Sombere Obama waarschuwt bij VN voor ‘darker more disordered world’

De hele tekst:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Hier de hele tekst van rede Obama bij de VN RT@postpolitics: Obama’s address at Union Nations General Assembly http://t.co/JX5Q5OK1cJ

Ook Koning Willem-Alexander gaat spreken

De speech was rond 17.00 uur afgelopen. Obama kreeg daarna een groot applaus van de aanwezigen, waar Poetin ontbrak. Hij landde tijdens de speech in de VS en spreekt later vandaag de 70e Algemene Vergadering van de VN toe. Ook Koning Willem-Alexander komt nog aan de beurt. Obama en Poetin ontmoeten elkaar later vandaag nog.

Onze berichtgeving van vandaag over de Algemene Vergadering op een rijtje:
  • Koning Willem-Alexander pleitte voor een tijdelijke Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad
  • De Russische president Poetin riep op tot een grote internationale antiterreurcoalitie.
  • De Chinese president Xi Jinping was de grootste pleitbezorger van ontwikkelingslanden.

Bekijk alle toespraken tijdens de Algemene Vergadering van de VN hier.

    • Sam de Voogt