Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

New Order klinkt uitbundiger dan ooit

Wat maakt New Order aantrekkelijk? De zanglijnen van zanger Bernard Sumner bibberen binnen een beperkt bereik, de nummers ontwikkelen zich al dertig jaar volgens hetzelfde patroon: gestroomlijnde elektronische beats, aangekleed met breekbare gitaar en vliedende synthesizers. En toch is New Order onweerstaanbaar. Op Music Complete, de eerste nieuwe cd sinds 2005 (Lost Sirens uit 2013 bestond uit oude opnamen) wordt de combinatie van gesmeerde techniek (de beats) en kwetsbare bovenlaag (zang, gitaar) verder uitgewerkt. De vijftigers willen de dansvloer veroveren en klinken uitbundiger dan tevoren, in het flitsende Plastic (met La Roux), Academic en Tutti Frutti, dat stottert als een nummer van Giorgio Moroder. Alleen Stray Dog valt uit de toon, door het quasi-dreigend parlando van Iggy Pop. The Chemical Brothers produceerden een paar nummers en brachten hysterisch gierende geluidseffecten mee. Dat combineert uitstekend.