Off the Record

Het format van de nieuwe muzikale serie van Canvas, Off the Record, is simpel en effectief: muzikanten laten hun platencollectie zien en vertellen over de albums die essentieel waren in hun eigen muzikale ontwikkeling. Gitarist, producer en componist Geoffrey Burton (Gent, 1973) trapt de achtdelige reeks af. Burton werkte met veel Belgische en internationale acts en speelde ook een aantal avonden in de begeleidingsband van Iggy Pop (rond de release van het album Préliminaires uit 2009). „Je leert muziek spelen door naar muziek te luisteren. Niet door naar een muziekschool te gaan.” aldus Burton. Platen zijn de vorming voor hem. Zijn muzikale ‘oerknal’ was Sympathy for the Devil (1968) van The Rolling Stones. Veel lof is er voor Street Hassle (1978) van Lou Reed. En dan vooral het titelnummer. Verfrissend in vergelijking met veel andere muziekdocumentaires: de albums die worden besproken hoeven geen klassiekers te zijn, het gaat om de impact op de artiest. Zo legt Burton uit waarom juist het vreemde en vergeten album Zombie Birdhouse (1982) van Iggy Pop belangrijk voor hem is.

Thijs Schrik

    • Thijs Schrik