Van een gratis konijn binnen twee jaar eigenaar van een vakantiehuis

Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts bedachten het volgende: als we via ruilhandel verkregen spullen steeds “omhoog ruilen”, lukt het misschien om bij één miljoen euro uit te komen.

De heren ruilden de Rolls Royce tegen een tweedaags weelness-arrangement voor 150 personen. Foto via Albert Klein HAnefeld

Op nrc.nl verschijnt een reeks ongewone Marktplaatsverhalen. Dit is aflevering 5.

Het begon met een gratis konijn

Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts willen rijk worden zonder er hard voor te werken. Ze bedachten het volgende: als we via ruilhandel verkregen spullen steeds “omhoog ruilen”, lukt het misschien om bij één miljoen euro uit te komen.

Op Marktplaats zochten ze naar iets gratis om mee te beginnen, zegt Klein Haneveld, en vielen voor een konijn. Ze stuitten direct op een probleem: er waren veel konijnen in de aanbieding, dus ze kwamen er moeilijk vanaf. Na een paar weken meldde zich een vrouw, voor het konijn wilde ze een halogeenoven (waarin eten twee keer zo snel gaart) geven. Waarde: 100 euro.

Het konijn waar Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts mee begonnen.

Het konijn waar Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts mee begonnen. Foto: Albert Klein Hanefeld

De heren ruilden de oven vervolgens voor een dakpannenlift. De lift was goed voor één week arbeid van twee timmermannen, die op hun beurt weer een geluidsdichte ruimte bouwden voor de Rotterdamse rockband The Kik.

De band gaf twee volledige concerten (waarde: 10.000 euro) en die ruilden Haneveld en Egberts voor een kunstwerk van Diederick Kraaijeveld. Een Rolls-Royce uit 1987 volgde, daarna een tweedaags wellness-arrangement voor 150 personen.

Met het arrangement hebben ze het langst gezeten: een jaar. Maar inmiddels bezitten ze een vakantiehuis in het zuiden van Duitsland, voor zes personen, bij een skigebied. Klein Haneveld:

“Stefan en ik willen er beiden rond Kerst een week naartoe met ons gezin. Na de vakantie ruilen we verder; even de rijkdom voelen van het hebben van een buitenhuis.”

Gebaande paden doorbreken

Ze zien hun actie als een experiment, om te kijken of ze gebaande paden kunnen omzeilen.

“Half Nederland werkt van 9 tot 5 en is zijn leven lang bezig om een hypotheek af te betalen. Wij begonnen twee jaar geleden met een konijn en hebben nu een huis.”

Ruilpartners vonden Klein Haneveld en Egberts via Marktplaats en daarbuiten (Facebook, YouTube). Het duo wijst ook geregeld aanbiedingen af.

“Het huis konden we ruilen voor een juwelierswinkel in Hamburg, maar dat leek ons praktisch gezien niet handig en bovendien vertrouwden we het niet.”

Een huis in een achterbuurt van Ohio bleek ook niet interessant en vorig jaar hebben ze een jacht afgewezen, omdat het seizoen om een boot te verkopen voorbij was.

Albert Klein Haneveld (l) en Stefan Egberts op de piste in de buurt van hun vakantiehuis in Duitsland.

Albert Klein Haneveld (l) en Stefan Egberts op de piste in de buurt van hun vakantiehuis in Duitsland. Foto: Albert Klein Haneveld

Alle cash in briefjes van 5 euro

Het doel is ruilen totdat ze iets hebben ter waarde van een miljoen euro. Dat verkopen ze en dan hebben ze “de cash”. Die willen ze overigens in briefjes van 5 euro:

“We maken een film over onze ervaringen en voor het einde zie ik een shot voor me met een berg geld. Toen we begonnen dacht ik dat het lang zou duren, maar het gaat sneller dan verwacht. Als we de waarde steeds verdubbelen, zijn we in tien tot twaalf stappen klaar.”

    • Carlijn Vis