Marijne stapt op als bondscoach Nederlandse hockeyvrouwen

Sjoerd Marijne vertrekt per direct als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Aanleiding is een geschil met de hockeybond KNHB over de te volgen weg in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar.

Bondscoach Sjoerd Marijne tijdens de wedstrijd tussen de vrouwen van Nederland en Japan bij de poulewedstrijd in de Hockey World League.
Bondscoach Sjoerd Marijne tijdens de wedstrijd tussen de vrouwen van Nederland en Japan bij de poulewedstrijd in de Hockey World League. Foto ANP / Koen Suyk

Sjoerd Marijne vertrekt per direct als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Tot dat besluit kwamen de 41-jarige Marijne en de Nederlandse hockeybond KNHB na “diverse evaluatiegesprekken”. Aanleiding is volgens de bond een geschil over de te volgen weg in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar.

Wat het “verschil in inzicht” is, laten zowel de KNHB en Marijne in hun gezamenlijke verklaring niet weten. Wel zegt de bondscoach, die nog een contract had tot de Spelen, teleurgesteld te zijn:

“Het spreekt voor zich dat ik niets liever had gedaan dan mijn contract uitdienen. Na de directe kwalificatie voor Rio wilde ik met mijn ploeg presteren op de Olympische Spelen.”

Het vertrek van Marijne komt een kleine maand nadat het Nederlandse vrouwenteam de finale van het EK hockey in Londen verloor. Na een goed toernooi ging Oranje in de finale toen onderuit tegen Engeland, geen tegenstander van formaat. Ook in de Champions Trophy, eind vorig jaar, greep de ploeg onder leiding van Marijne naast de zege.

Nog geen jaar bondscoach

Na grote toernooien is het volgens de KNHB gebruikelijk om de prestaties van de afgelopen tijd te evalueren. De nadruk ligt daarbij nadrukkelijk op “het proces dat tot prestaties van het Nederlands Elftal moet leiden”, zo schrijft de bond. En juist op dat gebied konden Marijne en de KNHB het niet meer eens worden.

De Nederlandse hockeybond heeft nu tot december om een opvolger voor Marijne te vinden. Dan speelt het vrouwenteam namelijk zijn eerstvolgende wedstrijd, de finale van de Hockey World League in Argentinië. Marijne was sinds eind vorig jaar bondscoach. Hij volgde toen Max Caldas op, onder wie het team in 2012 olympisch kampioen werd.